Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 29. september 2009 kl 19.55 "Den leiken den ville han sjå": Hvalfangerne

På jakt etter vågehval

Programleder i serien er Dag Lindebjerg. (Foto: NRK)
Programleder i serien er Dag Lindebjerg. (Foto: NRK)
Hvalfangst er et tålmodighetsyrke der det meste av tiden går med til å speide etter hval. Men med de mengdene hval som beiter i Nordsjøen, har ikke "Olavson" og skipper Oddvar Nilsen Husa så store problemer med å skyte de 24 som kvoten er på.

På forsommeren hvert år kommer nemlig store mengder vågehval inn i Nordsjøen og beiter på tobis og sild.

I dette andre programmet i serien om norske fiskere følger vi også en annen skute, småhvalfangeren "Jan Bjørn" fra Myklebostad på tokt i Vestfjorden. Skipper Jan Kristiansen er en av våre mest erfarne hvalfangere, og han vet hvor han skal lete for å få en hval eller to pr. dag.


Om serien
Langs hele Norges kyst arbeider fiskerne i storm og stille, på fine, varme sommerdager og på sure, kalde vinterdager. Hvert program i denne serien på åtte tar for seg en spesiell type fiskere: Kystfiskerne, hvalfangerne, linefiskerne, teinefiskerne, havfiskerne, ferskvannsfiskerne, fritidsfiskerne og sildefiskerne.

NRK har gjort opptak av et 30-talls båter på jakt etter like mange fiskeslag for å vise omfanget og variasjonene i Norges viktigste næringsvirksomhet.

Programleder Dag Lindebjerg tar oss med til Varangerfjorden, via Senja, Vestfjorden og Smøla, til Atlanterhavet og Nordsjøen. NRK-teamet filmet i all slags vær; fra orkan vest for Irland på kolmulefiske, til midnattssol på havblank fjord vest for Senja. Dette er et usminket og realistisk bilde av fiskernes hverdag.


Egenproduksjon fra NRK Hordaland
Programleder Dag Lindebjerg, 951 52 278
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte , tlf 815 65 900