Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 29. april 2004 kl 21.25 Niern: Noriega

En diktators vekst og fall

Diktatoren Noriega (Bob Hoskins) til h, har sett sine beste dager, og søker trøst hos kirkens menn, her med fader Jorge. (John Verea) (Foto: New Regency Production Inc)
Diktatoren Noriega (Bob Hoskins) til h, har sett sine beste dager, og søker trøst hos kirkens menn, her med fader Jorge. (John Verea) (Foto: New Regency Production Inc)
Vi møter Bob Hoskins i rollen som Manuel "Tony" Noriega, Panamas tidligere diktator. Denne biografiske historien forteller om mannens utrolige vekst og lite ærerike fall. Foreldrene forlot ham da han var barn, og Manuel måtte kjempe for tilværelsen i slumområdene i Panama. Karrieren begynte da han kom inn i hæren.

I hæren avanserte Noriega fort, og ble en mektig militærleder. Etter hvert ble han også Panamas diktator, men den utbredte korrupsjonen i administrasjonen, hans tydelige uvilje mot å snakke sant, samt hans klokkertro på mord som politisk virkemiddel, gjorde at han mistet folkets støtte. Særlig etter at det mishandlede liket av Hugo Spadafora (Ivo Cutzardia), Noriegas største politiske rival, blir funnet i jungelen.

Etter at Noriega inngår en avtale med en narkotikaring om å raffinere kokain i Panama, mister han også støtten fra Cubas leder, Fidel Castro (Michael Sorich). Etter press fra den amerikanske regjeringen må imidlertid Noriega stoppe kokainprosjektet. CIA, som en gang betraktet Noriega som en vennligsinnet alliert i Latin-Amerika, snur nå ryggen til ham, og visepresident George Bush oppfører seg som om de aldri har møtt hverandre. Til og med Noriegas kone Felicidad (Denise Blasor) og elskerinnen Vicki (Rosa Blasi) har fått nok.

I et forsøk på å redde ansikt kontakter Noriega en PR-mann (Richard Masur), og får beskjed om at det å holde åpne valg kanskje er en god idé. Noriega går med på det, men forandrer mening da han får høre at hans egne kandidater kommer til å tape. Omringet av fiender på alle kanter og på flukt fra amerikanske tropper, gjemmer Noriega seg i Vatikanets ambassade, hvor han tilstår sine synder – til akkompagnement av høy musikk de amerikanske troppene har satt på for å drive ham ut.

Amerikansk spillefilm fra 2000
Originaltittel: "Noriega: God’s Favourite"
Regi: Roger Spottiswoode
I rollene: Bob Hoskins, Jeffrey DeMunn, Luis Avalos, Denise Blasor, Richard Masur
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83