Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 17. desember 2012 kl 19.45 Odd Børretzen, mer enn helt all right

Hans humor forener generasjonene


Etter et fargerikt og innholdsrikt liv gikk Odd Børretzen for kort tid siden bort. I kveld blir det gjensyn med portrettet Andreas Diesen laget med ham i forbindelse med hans 75-års dag.

Når Odd Børretzen sa "noen ganger er det all right", nikket hele Norge med – ikke minst den unge generasjonen som trodde de hadde oppdaget en helt ny kultfigur da platen med denne tittelen ble utgitt i 1995. Men Odd Børretzens underfundige humor, lun og skarp på samme tid, har faktisk fulgt oss i snart 50 år.

Odd Børretzens "klo" ble første gang oppdaget i Dagbladets spalter på 50-tallet, hvor han skrev små stubber om livet på sjøen. Senere begynte han i NRK Radio, hvor hans humoristisk-alvorlige funderinger fikk en ny dimensjon. Hans måte å fremføre egne tekster på var helt unik.

I radioen begynte han først hos Johan Vigeland, senere ble det "Søndagsposten" hos Otto Nielsen. Til denne programposten leverte Børretzen gjennom årene nærmere 200 innslag, alltid med sitt spesielle syn på "det norske folks bedrøvelige historie" og mye annet.

Artisten Børretzen
På slutten av 60-tallet tok han skrittet til selv å bli underholder, og reiste i 10 år rundt med Alf Cranner. Deretter var det Lars Martin Myhre som var hans musikalske følgesvenn, og som har satt sterkt musikalsk preg på Børretzens verbale krumspring.

Odd Børretzens humor har alltid vært den samme, og som Lars Martin Myhre klokelig har sagt: Selv en klokke som står stille, avspeiler jo tiden to ganger i døgnet, og det at Børretzen fikk Spellemannprisen så tidlig som i 1974 og så sent som i 1997, forteller hvor mange publikummere han har favnet.

Mange gjensyn
I programmet blir det mange gjensyn med perler fra Odd Børretzens mangfoldige dikterliv, og i intervjuer kommenterer han et liv hvor, som han sier selv, ingenting var helt planlagt. Brikkene bare falt på plass etter hvert.

Sendt tidligere.


Egenprodusert underholdningsprogram
Intervjuer Andreas Diesen
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900