Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 6. april 2006 kl 19.55 Oljeriket

Velkommen ombord på Gullfaks C

: I serien Oljeriket blir vi kjent med blant andre f.v. plattformsjef Einar Skjerven, lærling Ingelill Handeland (bakerst), prosesstekniker Ole Johan Sverdrup, kranfører Kurt Brevik og prosesstekniker Ann Elin Sunde (foran). (Foto: Dag-Tore Anfinsen)
: I serien Oljeriket blir vi kjent med blant andre f.v. plattformsjef Einar Skjerven, lærling Ingelill Handeland (bakerst), prosesstekniker Ole Johan Sverdrup, kranfører Kurt Brevik og prosesstekniker Ann Elin Sunde (foran). (Foto: Dag-Tore Anfinsen)
I åtte episoder skal vi følge et knippe mennesker som bor og jobber på Gullfaks C i Nordsjøen. NRK har fulgt livet på og utenfor plattformen i over ett år, noe som har resultert i et unik innblikk i norsk oljevirksomhet og livet til dem som jobber der.

Livet på oljeplattformen Gullfaks C kan nærmest betraktes som et lite minisamfunn. Her bor og jobber om lag 200 mennesker – året rundt. De ansatte er to uker på plattformen og har fire uker fri på fastlandet. Siden høsten 2004 har et kamerateam fra NRK vært flue på veggen, og blitt godt kjent med dem som jobber der.

For hvem er egentlig disse menneskene som en tredjedel av året forlater familien og fastlandet for å jobbe og bo på en plattform i Nordsjøen? Og hva er det egentlig de gjør der ute? I serien møter vi mennesker i ulike yrkesgrupper som alle er viktige for å holde produksjonen på Gullfaks C i gang.

I første episode:
Det er én dag igjen til nyttårsaften, og for den nyansatte kjøkkensjefen Hermann Myrseth er det en svært travel morgen. Han legger mye prestisje i menyen, nettopp fordi maten er en viktig kompensasjon for mange av dem som jobber i Nordsjøen. Slik er det særlig i høytidene når savnet etter dem på land er spesielt stort. I løpet av et hektisk døgn skal Hermann legge i vann kilovis med pinnekjøtt, forberede et utall ribber og diske opp med lunsj til alle som er på jobb denne dagen.

Vi møter også prosesstekniker Ann Elin Sunde. Hennes jobb er å overvåke at alle systemene som behandler oljen, fungerer som de skal. Ann Elin er stort sett den eneste kvinnelige prosessteknikeren på sitt skift, og savner noen ganger en kvinnelig kollega. Hun tenker også på hvordan det vil bli å jobbe i Nordsjøen dersom hun på et tidspunkt bestemmer seg for å stifte familie.

Idar Holta er driller og jobber i boretårnet. Der borer de alle gass og oljebrønnene som befinner seg langt inn i havbunnen. I kveld oppstår det problemer når Idar og kollegene mister kontakten med et viktig måleinstrument. Dermed må de trekke det lange boret opp fra sjøen for å undersøke hva som er galt. Dette er en tidkrevende og kostbar prosess. For Idar er det derfor meget viktig at alt går riktig for seg.

Disse møter du i løpet av våren:

Ann Elin Sunde (26 år)
Yrke: Prosesstekniker i produksjonsavdelingen
(og lærer på Stavanger offshoretekniske skole)
Bosted: Stavanger
Antall år i Nordsjøen: 7
Sivil status: Samboer

Idar Holta (41)
Yrke: Driller (borer)
Bosted: Tau i Rogaland
Antall år i Nordsjøen: 19
Sivil status: Gift, tre barn

Hermann Myrseth (39)
Yrke: Kjøkkensjef.
Bosted: Selje i Nordfjord
Antall år i Nordsjøen: 7
Sivil status: Skilt, fire barn.

Ingelill Johansen Handeland (19)
Yrke: Lærling
Bosted: Meløy i Nordland
Antall år i Nordsjøen: 0
Sivil status: Kjæreste

Kurt Brevik (44)
Yrke: Kranfører
Bosted: Moss
Antall år i Nordsjøen: 14
Sivil status: Gift, 2 barn

Einar Skjerven (48)
Yrke: Plattformsjef
Bosted: Sandnes
Antall år i Nordsjøen: 22 år, om lag 50 prosent på land.
Sivil status: Gift, 2 barn

Oddbjørn Krumsvik (41)
Yrke: Ventilmekaniker
Bosted: Jørpeland i nærheten av Stavanger
Antall år i Nordsjøen: 17
Sivil status: Gift

Egenprodusert dokumentarserie fra NRK Bergen (2006)
Prosjektleder: Ole Egil Størkson
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf 23 04 99 18/988 588 80,