Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. juni 2006 kl 20.10 Herskapelig

Vikinggård på Stange

Programleder Toppen Bech tar oss med til Ringnes gård ved Hamar (Foto: Jan Egil Løvbak)
Programleder Toppen Bech tar oss med til Ringnes gård ved Hamar (Foto: Jan Egil Løvbak)
På Hedmarks flatbygder ligger et monumentalt bygg med historie helt tilbake til vikingtiden. Ringnes gård er nevnt allerede i Snorres Kongesaga, og har vært sete for flere storbønder. Nå er det ekteparet Erik Ringnes og Gerd Wikan som holder hus her. De åpner gladelig dørene for programleder Toppen Bech.

Den første beboeren het Kjetil Kalv, en nær venn av selveste Olav den Hellige. I dansketiden var Ringnes adelsgods og krongods, men etter at husherren Herlog Hovudfat ble halshugget etter et mislykket opprør mot kongen, ble gården i 1528 gitt som skattefritt krongods til en av kongens menn.

I 1720 ble den nå fredede hovedbygningen oppført. Danske embedsmenn leide bygget fra 1720-1800, men i 1768 ble gården solgt til Erik Sørensen, stamfaren for dagens Ringnes-slekt. Og resten er historie, som det heter.

Nesten-katastrofe
Det er bare så vidt at Toppen Bech og hennes Herskapelig-team kan besøke dette nasjonalklenodiet av et bygg – et hovedverk innen flatbygdsarkitekturen. I 1996 ble Ringnes nesten flammenes rov, men heldigvis lot de brannskadde delene seg restaurere. Spisestuen kan dateres til 1700-tallet. Stuens stilart klassifiseres som regence, en overgang mellom barokk og rokokko. Rommet har sikkert vært åsted for mang en staselig middag, her ved Mjøsas bredd. Etter herremåltidet kunne man gå til (himmel)sengs i amtmannsfløyen.

Six feet under
Ringnes gård har mange skatter som vitner om stedets rike historie. Det er funnet 1000 år gamle smykker på gårdens grunn og våpen fra år 800. Disse er nå hos Oldsakssamlingen. Gullmyntene eieren fikk i gave fra kong Karl Johan ligger trygt forvart i en bankboks.

I Ringnes' rokokkosal finnes det en skjult dør. Den brukes kun til begravelser når en av gårdens eiere, barn eller ektefeller skal føres til den siste hvile. Ringnes er ikke et sted man forlater før man må.

Om serien
Herskapelig er en opplevelsesserie for alle som er interessert i kulturhistorie, estetikk, hus, hage, storgårder og herregårder. Med Toppen Bech som cicerone åpnes dører til en verden de færreste ante eksisterte – i hvert fall ikke i Norge.
NRK Underholdningsavdelingen
Programleder: Toppen Bech
Produksjonsleder: Berit Ruud Bekken
Pressekontakt Hilde Ljøen, 23 04 72 36(95 70 11 47)