Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 1. juni 2000 kl 22.30 Dokumentar: Grensen skilte oss

Dokumentar: Grensen skilte oss (t)

NRK2 torsdag 1. juni kl 22.30
Dokumentar: Grensen skilte oss

Sorger og gleder i to grensebygder

Under andre verdenskrig hjalp grenselosene i nabobygdene Skillingmark i Sverige og Vestmarka i Norge mer enn 4000 flyktninger over grensen. Den svenske filmskaperen Kjell Gustafsson skildrer livet på godt å vondt gjennom fire årstider i de to svensknorske bygdene.

Det handler om bygder i både glede og sorg. Sorgen kan være den personlige sorgen som når 87 år gamle Joel Korp mistet sin hustru Astrid etter 65 års ekteskap. Men sorgen kan også være den desperate jakten etter å få et arbeid.

Det er imidlertid entusiasmen og gleden i hverdagen som dominerer i Vestmarka og Skillingmark. Det er et utrolig godt samhold mellom menneskene på begge sider av grensen. Ikke sjelden fører dette samholdet til ekteskap...

55 år er gått siden krigen sluttet. Nordmannen Viggo Ljöner fortsatte kampen også etter krigen. Det var en kamp for å overleve med stemplet om at han hadde valgt feil side under krigen. I filmen kommer hans engasjement i etableringen av et museum, der han kan fortelle for andre hva han og andre motstandsmenn fikk oppleve under krigen, til uttrykk.

NRK2 torsdag kl 22.30

Svensk dokumentar fra Film & Television AB
Ved: Kjell Gustafsson
Pressekontakt i Fakta/Innkjøp: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123