Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 24. januar 2002 kl 20.00 Barmeny

Kaffe og kaker

Lars Barmen nyter sin kaffe og kake i Østerrike (NRK-foto)
Lars Barmen nyter sin kaffe og kake i Østerrike (NRK-foto)
Italia og Frankrike oppfatter vi som matland, men hva med Østerrike? Sammen med Lars Barmen får vi gjennom tre programmer et innblikk i landets matkultur og tradisjoner. I det første programmet ser vi på kafeene og hva de betyr for Østerriksk matkultur.

Kveldens oppskrifter er:

Esterhazy snitter
Bunn:
2 eggehviter
70 g malte mandler
70 g sukker

Pisk eggehviter med sukker luftig og vend inn mandlene. Smør massen utover et bakebrett med bakepapir og bak i ovn på 220 grader i 12 minutter. Løsne bunnen fra bakepapiret og skjær den i lange bånd på 6 cm bredde.

Kirschwasser smørkrem
1 dl melk
50 g sukker
20 g melis
2 ss fløtepulver
1 eggeplomme
1 ss vaniljesukker
1 ss kirschwasser(kirsebærbrennevin)
125 g smør
25 g kokosfett

Bland melk, sukker, melis, fløtepulver, eggeplomme, vaniljesukker og kirschwasser godt sammen.
Tilsett temperert smør og kokosfett og rør luftig.

Dekor:
4 ss aprikosmarmelade
4 ss melisglasur
2 ss smeltet sjokolade
100 g ristede mandelflak

Legg mandelkake og smørkrem lagvis på et brett til kaken er ca 6 cm høy.
Legg et lag aprikossyltetøy på toppen og et lag melisglasur på toppen av syltetøyet.
Pynt med striper av sjokolade og strø sidene med ristede mandelflak.

Ostekrem rulade
Bunn:
5 eggeplommer
10 g sukker
1 ts salt
revet skall av ½ sitron
1 ss vaniljesukker
3 eggehviter
75 g sukker
75 g hvetemel
80 g hermetisk fruktcoctail

Rør eggeplommer, 10 g sukker, salt, sitronskall og vaniljesukker luftig.
Pisk eggehviter og 75 g sukker luftig.
Sikt inn melet i eggedosisen og bland inn eggehvitene .
Spre massen utover et bakepapir i ca. ½ cm tykkelse og bak i ovn på 200 grader i 10 minutter.

Ostekrem
4 pl gelatin
3 eggehviter
110 g sukker
300 g kremost naturelle
2 eggeplommer
1 dl yoghurt
1 ss sitronsaft
½ vaniljesukker
2 ½ dl fløte

Legg gelatin i bløt i kaldt vann. Pisk eggehviter og sukker stivt .
Pisk ost, eggeplommer, yoghurt, sitronsaft og vaniljesukker luftig, ikke pisk for lenge da kan den falle sammen. Smelt gelatin med litt vann og rør den inn i ostemassen.
Pisk fløten og bland den med eggehvitene og bland dette med ostemassen.

Montering:
Legg kakebunnen på et bakebrett med bakepapir.
Spre ostekremen utover bunnen og rull kaken sammen, pass på at skjøten er under.
Avkjøl før du skjærer 3 cm tykke skiver.

Tyrkisk kaffe
Kok opp 1 dl vann og tilsett 3 ss tyrkisk kaffe. Tilsett 3 ss sukker og gi kaffen et oppkok . Ta den av varmen og kok den opp en gang til. Gjenta prosessen to ganger til og server.

Egen produsert matprogram
Ved Are Fiva og Bjørn Frode Holmgren
Programleder Lars Barmen
Pressekontakt Anna-Marie Normann, 22047853/90775758

Bilde
Lars Barmen nyter sin kaffe og kake i Østerrike (NRK-foto)