Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 18. november 2005 kl 00.00 Bob Dylan - reise uten ende

Til New Yorks folk-scene

VI blir kjent med den unge Bob Dylan i Martin Scorseses dokumentar om ikonet. (Foto: Sony Music Norge)
VI blir kjent med den unge Bob Dylan i Martin Scorseses dokumentar om ikonet. (Foto: Sony Music Norge)
Inspirert av helten Woody Guthrie og beatforfatter Jack Kerouac flyttet Bob Dylan til bohemenes hovedstad: Greenwich Village i New York. I andre del av serien følger vi ham fram til berømmelsen skyter fart i 1963.

Joan Baez, som han også innledet et forhold til, husker første gang hun så ham spille. Hun ble målløs over det unike talentet, og det var hun ikke alene om. Artisten Tom Paxton så ham spille på klubben Gerde’s Folk City, og ble mektig imponert.

– Dave Van Ronk og jeg hadde sunget tre sanger hver, og plutselig kom denne tynne guttungen med en cordfløyelcaps, munnspill og gitar og sang tre sanger av Woody Guthrie. Vi tenkte begge " Veldig bra, hvem er dette?" Og helt riktig: Plutselig var Bob Dylan artisten alle snakket om, sier Paxton.

Om serien
Under Martin Scorsese dyktige regi, blir historien om Bob Dylan fram til 1966 ikke bare fortellingen om en av vår tids viktigste musikere, men også et stykke amerikansk etterkrigshistorie. Tre fredager framover sender NRK regissørens kritikerroste dokumentar om den unge Bob Dylan.

Dokumentaren byr på musikk fra Bob Dylan selv, i tillegg til mange smakebiter fra de som inspirerte ham og formet ham som artist.

Om regissøren
Regissør Martin Scorsese er for de fleste kanskje mest kjent for spillefilmer som "Taxi Driver", "The Aviator", "Goodfellas" og "Gangs of New York", enn for musikkdokumentarer. Men han er også mannen som klippet den legendariske "Woodstock"-filmen fra 1970 og regisserte dokumentaren "The Last Waltz" om The Band åtte år senere.

Innkjøpt dokumentar i tre deler (2005)
Originaltittel: "No Direction Home"
Regi: Martin Scorsese

Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252LENKER
  • Les mer: www.bbc.co.uk/music/bobdylan/tvradio/nodirectionhome/