Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. juli 2005 kl 19.55 Solbacken, avdeling E

Siste episode fra aldershjemmet

Beboerne på Solbacken skal i Gretas begravelse. (Foto: Sofia Sabel, Kamerareportage)
Beboerne på Solbacken skal i Gretas begravelse. (Foto: Sofia Sabel, Kamerareportage)
I kveld er det klart for siste episode om aldershjemmet Solbacken og deres beboere, ansatte og pårørende. De eldre sliter med sitt, mens Jonatan og Camilla ikke er helt sikker på om de skal utvikle et forhold eller ikke.

Saga (Else-Marie Brandt) nekter å stå opp av sengen. Hun føler seg ille til mote, og humøret er veldig dårlig. Kanskje det har med å gjøre at Gretas begravelse nærmer seg. Alle beboerne gjør seg klar til å ta turen til begravelsen.

For Camilla og Jonatan har det utviklet seg den siste tiden. Nå går kontrakten til Jonatan straks ut, og han moter seg opp for å tørre å invitere henne ut slik at de blir et ordentlig kjærestepar.

Om serien
I fem entimesavsnitt forteller Mannheimer om de ti gamle og personalet på aldershjemmet Solbacken, avdeling E. Her møter vi i tillegg til Margit, George (Tord Peterson), Harriet (Gerd Hegnell), Asta (Lena Brogren), Olle (Dan Sjögren), Eva (Meta Velander), Tommy (Olof Tunberg), Greta (Inga Landgré), Per (Arne Augustsson) og Saga (Else-Marie Brandt). Gjennomsnittsalderen er 75 år.

I en serie om aldershjem kan det naturlig nok ikke bare handle om de som bor der. Også hardt prøvede omsorgsarbeidere og ikke minst pårørende må få sin plass. Vi møter Camilla (Gunilla Johnsson), Jonatan (Rasmus Lindgren) og avdelingssjef Ebba (Maria Hörnelius).

Mannheimer fikk gode tilbakemeldinger på at hun våget å ta opp emnet eldreomsorg på denne måten. Seerne flokket seg om tv-apparatet på mandagskveldene for å følge livet på Solbacken, og over to millioner svensker fulgte de fem episodene. Serien ble også nominert til beste svenske dramaproduksjon, og Carin Mannheimer ble kåret til Årets rivjern av en kvinneorganisasjon.

Mannheimer er også ansvarlig for manus og regi på serien "Sommer på Saltön" som nettopp ble sendt på NRK og som hadde et gjennomsnitt på over 700.000 seere.

Og "Solbacken, avdeling E" setter søkelyset på noe som er vel så aktuelt for Norge som for Sverige.

Svensk dramaserie (2003)
Originaltittel: Solbacken
Produsert av: SVT
Med: Margreth Weivers, Tord Peterson, Gerd Hegnell, Lena Brogren, Dan Sjögren, Meta Velander, Olof Tunberg, Inga Landgré, Arne Augustsson og Else-Marie Brandt.
Prosjektleder NRK. Hallvard Blekastad
Pressekontakt: Sabine Skarstad, tlf 23 04 99 18/90 18 36 10