Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 23. august 2001 kl 20.00 Min hage: I blåveisens grenseland

Blåveisen i nord

Ekteparet Nyaas har nok å holde fingrene i i hagen i Misvær (Foto: Lars-Bjørn Martinsen)
Ekteparet Nyaas har nok å holde fingrene i i hagen i Misvær (Foto: Lars-Bjørn Martinsen)
Blåveisen varsler vår og sommer og solfylte dager i sør. Nord i landet er den heller en sjelden gjest. Men i hagen til ekteparet Nyaas i Misvær i Nordland trives blåveisen - sammen med et uttall andre andre.

Leif-Erik Michaelsen avslutter vår hagevandring med dette programmet som tar oss med til Birgit og Olav Nyaas i Misvær i Salten. Mange drar kjensel på navnet Misvær - ikke på grunn av vakre hager, men på grunn av Misvær-osten, osten som var ettertraktet landet over, men som forsvant da utviklingen kom til stedet.

Pryd i hagen
Grensen for den skjøre blåveisen i nord er Salten, eller frodige Salten, i følge botanikerne. Jordsmonn og golfstrøm skaper gode vekstvilkår for blåveisen så langt nord.

Ekteparet Nyaas verner om blåveisen og lar den bli en pryd i hagen, en hage der vakre, frydefulle planter, trær, stauder og ville vekster lever sammen med nyttevekster – poteter, grønnsaker og jordbær. Epler og plommer, om enn i mindre omfang, finner vi også i hagen til Nyaas.

Ekteparet deler på oppgavene. Mens Birgit steller grønnsaker, roser, akeleier, dagliljer og andre, tar Olav seg av jordbær og de sjeldne trærne. Trær som vanligvis ikke skal kunne vokse og trives og gi frukt, blomstrer bokstavelig talt der inne i Misvær.

Naturens egen hage
Et par ganger i året vandrer ekteparet rundt i frodige Sørdalen som ligger på grensen til Skjerstad og Saltdal. Her har de registrert rundt 150 ulike arter, og hit tar de med botanisk interesserte på blomstervandring. Vi blir med ekteparet Nyaas ut i den store hagen – den som ingen har anlagt og den som naturen selv tar seg av.


Egenprodusert naturprogram fra NRK Nordland
Programansvarlig Leif-Erik Michaelsen og Lars-Bjørn Martinsen
Redaksjonssjef for Ut i naturen: Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilder
1.Ekteparet Nyaas har nok å holde fingrene i i hagen i Misvær (Foto: Lars-Bjørn Martinsen)
2.Liljene trives hjemme i hagen til Brigit og Olav Nyaas i Misvær (Foto: Lars-Bjørn Martinsen)