Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 27. februar 2005 kl 20.30 Drømmen om Norge: Nærmere sannheten

Stian hos Kristiania-bohemen

Camilla Collett (Tone Danielsen) tar Henrik Ibsen (Espen Reboli Bjerke) i skole.(Foto: NRK)
Camilla Collett (Tone Danielsen) tar Henrik Ibsen (Espen Reboli Bjerke) i skole.(Foto: NRK)
I andre episode av serien "Drømmen om Norge" tar Stian Barsnes Simonsen oss med tilbake til årene 1870-1890. Blant dem vi møter er Georg Brandes, Camilla Collett, Henrik Ibsen og Kristiania-bohemen anført av Hans Jæger.

Det er nye tider og nye krav. Flere og flere flytter til byene, og problemene med fattigdom og prostitusjon vokser.

Tidlig på 1870-tallet kaster den danske kritikeren Georg Brandes (Hans Olav Brender) inn en brannfakkel i kulturlivet når han krever at diktere vender ryggen til nasjonalromantikken og kaster seg inn i samfunnsdebatten.

"Det at en litteratur i våre dager lever, viser seg i at den setter problemer under debatt," sier Brandes i sitt berømte foredrag, som innleder det som er blitt kalt det moderne gjennombrudd i nordisk kulturhistorie. I løpet av ganske få år vender så å si alle de toneangivende norske forfatterne og kunstnerne ryggen mot fossefallene og seterjentene for å kjempe for frihet, fornuft og framskritt.

Camillas Ibsen-oppgjør
Men Brandes var ikke den første til å kreve at litteraturen skulle være engasjert. Stian møter Camilla Collett (Tone Danielsen), som rettet et kritisk søkelys mot kvinnens stilling i romanen "Amtmandens Døtre" (1854-55). Vi følger Collett idet hun tar et oppgjør med Henrik Ibsens kvinnefigurer og påvirker ham til å skrive "Et dukkehjem".

Stian følger også Ibsen (Espen Reboli Bjerke) til prøvene på "Et dukkehjem" i Tyskland. Der skaper slutten så alvorlige problemer for den tyske Nora (Ines Prange) at Ibsen blir tvunget til å skrive den om.

Tilbake i Kristiania står Stian modell som politimann "Albertine i politilægens venteværelse", Christian Kroghs (Peter Kippersund) berømte maleri. På Grand møter han de beryktede bohemene med den frittalende og selvutleverende Hans Jæger (Robert Skjærstad) i spissen. Mens Jæger forsvarer retten til fri sex, sitter en innesluttet ung mann ved navn Edvard Munch (Emil Johnsen) ved enden av bordet og drømmer om å male en himmel som levret blod.

Fagekspertene som intervjues i kveldens episode, er Liv Bliksrud, Ivo de Figueuredo, Edvard Hoem, Ketil Bjørnstad og Sidsel Helliesen.

Om serien
I forbindelse med hundreårsmarkeringen for unionsoppløsningen sender NRK storsatsingen "Drømmen om Norge". Serien skal gå tolv søndager fram mot den store jubileumsmarkeringen i juni.

Reiseleder Stian Barsnes Simonsen, et femtitalls skuespillere og over tretti fageksperter gir oss en spennende, humoristisk og lærerik opplevelsesreise gjennom norsk kulturhistorie fra 1850-årene og fram til i dag. Hvilken rolle spilte norsk kunst og kultur i oppløsningen av unionen med Sverige, og hvordan har kulturlivet formet vår identitet som nasjon og som mennesker?

Stian Barsnes Simonsen forteller og tar oss med gjennom tiden. Han dukker opp i avgjørende kulturhistoriske øyeblikk og lar oss møte de store personlighetene i deres egen epoke. Historien rekonstrueres i dramatiserte sekvenser der Stian selv spiller mange ulike roller. En lang rekke av våre fremste skuespillere er med på å gi liv til historien.

De dramatiserte scenene bindes sammen av over tretti fageksperter som forteller om historiens personer og hendelser. I tillegg illustreres og utdypes historien gjennom omfattende arkivmateriale som knyttes til dramatiseringene og intervjuene.

På hjemmesidene www.nrk.no/drommen finner du omfattende bakgrunnsmateriale om hver episode. Her kan du også se videoklipp og intervjuer med fagekspertene.

Dokumentarserie i 12 episoder
Produksjon: NRK Kulturavdelingen
med støtte fra Hundreårsmarkeringen Norge 1905-2005
Med Stian Barsnes Simonsen
Manus/research: Sindre Mekjan
Regi: Truels Zeiner-Henriksen og Ninja Benneche
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99

Vises også i Nett-TVLENKER
  • Les mer 
  • Medvirkende