Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 3. juni 2003 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: A.S. Byatt

Kunnskapsrik forfatter

A.S. Byatt blir regnet som en av Storbritannias største forfattere. (Foto: Pax Forlag)
A.S. Byatt blir regnet som en av Storbritannias største forfattere. (Foto: Pax Forlag)
- Ingenting gjør meg sintere enn når kritikere sier at jeg bare skriver for å vise hvor mye kunnskap jeg har, sier A.S. Byatt. Antonia Byatt blir regnet som en av Storbritannias fremste forfattere, og har mottatt engelskpråklig litteraturs høyeste utmerkelse: Booker-prisen.

De tre reporterne møter Byatt hjemme i London, og blir også med henne til Blythe House for å studere historiske medisinske instrumenter. Intet overlates til tilfeldighetene når Byatt driver research. Også National Portrait Gallery er et naturlig sted å ta med seg forfatteren til. Her henger nemlig et portrett av henne i olje, sammen med andre fremstående briter fra de siste århundrene.

En belest forfatter
A.S. Byatt har ikke fått stempelet som kunnskapsrik uten grunn. Hun er utdannet ved Oxford, og har forelest i britisk og amerikansk litteratur ved University College i London. Men lærerjobben hadde hun kun for å tjene til livets opphold – det var forfatter hun ville bli. Hun har nådd målet sitt, men på veien har hun blitt beskyldt for å skrive for andre forfattere, og ikke for folk flest. Selv mener hun at hun har solgt mer enn nok bøker til å bevise det motsatte.

Virkelig og fiktivt persongalleri
Byatts hovedverk "Besettelse" har nylig blitt filmatisert, og dermed vil litteraturen hennes nå ut til enda flere mennesker. I denne romanen, som i de fleste andre bøkene hun har skrevet, finnes det både virkelige og fiktive personer. Ofte er de virkelige personene fra 1800-tallet, som Henrik Ibsen i hennes foreløpig siste roman oversatt til norsk: "Biografens beretning".

Om "Tre reportere søker en forfatter"
I "Tre reportere søker en forfatter" blir vi bedre kjent med til sammen seks ulike europeiske forfattere, som alle blir lest av nordmenn. Tre ulike reportere gir tre ulike intervjuer, og intervjuene satt sammen til ett portrett gir et mer komplekst bilde av forfatteren.

Charlotte Thiis-Evensen, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud tar oss med til P.D. James, Boris Akunin, A.S. Byatt, Kjell Westö, Carsten Jensen og Einar Mar Gudmundsson i løpet av programserien.

Egenprodusert kulturprogram
Programledere: Charlotte Thiis-Evensen, Arild Jonsjord, Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96