Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 14. november 2000 kl 22.00 Brennpunkt: Kappløpet - om Svalbards framtid

Brennpunkt: Kappløpet - om Svalbards fra

NRK1 tirsdag 14. november kl 22.00
Brennpunkt

Kappløpet om Svalbards framtid

Er tiden ute for gruvedriften på Svalbard? Dette spørsmålet avgjøres av Stortinget neste år. Imens spisser striden seg mellom natur- og turistinteresser på den ene siden, og Store Norske Kulkompani på den andre. I Brennpunkt får vi vite mer om kampen om Svalbards framtid.

Da Robert Hermansen overtok som sjef for kulkompaniet i 1999, var det samtidig slutt med gruvedriften i Longyearbyen. Framtida ligger i Svea, hvor en ny gruve kan sikre kullproduksjonen i 25 år. Den fargerike industrilederen har satt i gang prøvedrift i den nye Svea Nord-gruven i et tempo som har sjokkert Miljøverndepartementet.

Miljøvernminister Siri Bjerke frykter også at gruvedrift i Svea skal føre til krav om veiforbindelse mellom Longyearbyen og Svea. Et slikt naturinngrep er i konflikt med miljøinteressene på Svalbard.

I Brennpunkt møter vi også Robin Buzza, som arrangerer villmarkssafarier med hundespann. Han frykter at en vei vil ødelegge for turistnæringen. Dersom det startes veibygging, vil både han og andre miljøforkjempere gå til aksjon.

Sysselmann Morten Ruud er bekymret. Som politimester på Svalbard kan det bli hans jobb å rydde opp. Men først skal det avgjøres om det skal være kullproduksjon på Svalbard. Det blir en avgjørelse som får dramatisk betydning for Svalbards framtid.

NRK1 tirsdag kl 22.00

Egenprodusert faktaprogram
Redaktør Alf R. Jacobsen, tlf redaksjonen: 23 04 90 00
www.brennpunkt@nrk.no
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Robert Hermansen har startet ny gruvedrift på Svalbard (Foto: Scanpix)