Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 13. april 2005 kl 21.00 Niern: Barry Lyndon

Britisk aristokrati på 1800-tallet

Den unge iren Redmond Barry (Ryan O’Neal) dreper en engelsk offiser i duell, og må rømme landet.
Den unge iren Redmond Barry (Ryan O’Neal) dreper en engelsk offiser i duell, og må rømme landet.
Inspirert av malerier fra fortellingens århundre har regissøren Stanley Kubrick tatt for seg William Makepeace Thackerys roman om en sammensatt kjeltrings vekst og fall i det britiske aristokratiet. Den unge iren, Redmond Barry (Ryan O’Neal), drar hjemmefra for å søke lykken etter å ha kommet i skade for å drepe en engelsk offiser i duell.

Etter en rekke skuffelser og uhell ender han opp med å kjempe sammen med den prøyssiske hæren i sjuårskrigen under kaptein Potzdorfs (Hardy Krüger) kommando. Etter at krigen er slutt, gir Potzdorf Barry oppdraget med å spionere på den skyggefulle Chevalier (Patrick Magee). Barry velger isteden å flykte fra Prøyssen for å leve som gambler blant Europas elite.

Men Barrys ambisjoner går enda høyere. Han møter snart den vakre, rike Lady Lyndon (Marisa Berenson), og gifter seg med henne etter at hennes adelige ektemann dør. Lady Lyndons sønn, Lord Bullingdon (Leon Vitali), forakter imidlertid oppkomlingen Barry. Uansett hva moren måtte føle, bestemmer han seg for at lykkejegeren, som har tatt navnet Barry Lyndon, aldri skal få tilgang til det lukkede aristokratiet.

Om filmen
Etter Stanley Kubricks store suksesser "2001" fra 1968 og "A Clockwork Orange" fra 1971, ble "Barry Lyndon" møtt med store forventninger. Filmen fikk imdlertid en blandet mottakelse til tross for Oscar-nominasjoner for beste film og beste regi. Kinopublikummet på midten av 70-tallet hadde ikke helt sansen for en historisk, episk fortelling av denne typen.

Men med tiden har "Barry Lyndon" absolutt fått sin plass blant de fantastiske, kunstneriske filmene fra Stanley Kubricks karriere.

Britisk spillefilm fra 1975
Originaltittel: "Barry Lyndon"
Regi: Stanley Kubrick
I rollene: Ryan O’Neal, Marisa Berenson, Patrick Magee, Hardy Krüger, Gay Hamilton
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83