Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 19. april 2009 kl 22.35 Vendepunkt: Barnløse fugler

Barn eller ikke barn

Professor i psykologi, Frode Thuen, viser oss den mentale veien til et godt liv i andre sesong av den populærvitenskapelige dokumentarserien. (Foto: Univisjon)
Professor i psykologi, Frode Thuen, viser oss den mentale veien til et godt liv i andre sesong av den populærvitenskapelige dokumentarserien. (Foto: Univisjon)
Å snu en negativ livssituasjon til å bli et positivt vendepunkt i livet, er en kunst. I andre sesong av den populærvitenskapelige dokumentarserien "Vendepunkt", møter vi mennesker som har klart akkurat det - og som deler sine erfaringer om både tøffe tider og lys i tunnelen.

-Det finnes ikke en enkel oppskrift på å skape seg et godt liv, men det å ha kunnskap til å kunne gjøre gode og bærekraftige livsvalg er viktig, sier professor i psykologi Frode Thuen.

Barnløse og barnfrie
Et slikt livsvalg er spørsmålet om barn eller ikke barn. I programmet møter vi både barnfrie og høyst ufrivillig barnløse. Mellom de to ordene barnfri og barnløs ligger to vidt forskjellige opplevelser av det å leve et liv uten barn. Der den barnfrie oppfatter det nettopp som en frihet, føler den barnløse det som et evig savn.

Vi følger Evy-Merete og Morten Ellingen som fant en løsning på sin barnløshet, som er til glede for flere enn dem selv. Vi blir med dem mens de venter på familieforøkelse – deres andre fosterbarn.

Det tomme redet
Å få barn er en stor omstilling, men at barna blir voksne og flytter ut, er også en fase som hos enkelte kan føre til en krise. Vi besøker den svenske journalisten og forfatteren Lena Katarina Swanberg, som har skrevet boken om "Det tomme boet". Hun har selv fire barn og deler sine betraktninger med oss omkring det å sitte igjen etter at barna er fløyet ut av redet.

- Alle liv har sine små og store vendepunkt, sier professor Thuen. Vi må bare være våkne og tilstede i våre liv når de inntreffer, og gripe sjansen til å åpne nye dører når en dør stenges bak oss.

Om serien
Vendepunkt (sesong 2) er en populærvitenskapelig dokumentarserie om den mentale vegen til et godt liv.

Serien er produsert av Univisjon/Universitetet i Bergen i samarbeid med professor i psykologi Frode Thuen.

Prosjektleder: May-Britt Skjelvik , tlf. 55 58 69 11/924 54 780
Faglig konsulent: Professor i psykologi, Frode Thuen,tlf. 913 11 183
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf 23 04 41 01/975 252 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900