Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 16. september 2005 kl 20.55 Solens mat

Italia på menyen

Bo Hagström, programleder i
Bo Hagström, programleder i "Solens mat". (Foto: Per Anders Rudelius, SVT)
Den svenske gourmeten Bo Hagström er tilbake igjen med nye inntrykk fra fargerike og matglade områder langs Middelhavets støvel, Italia.

I løpet av serien skal vi til de indre områdene av Sardinia, på en vandring i gorgonzolaens og taleggioens hjemtrakter i Lombardiet, på besøk til de gamle etruskernes landskaper i Nord-Italia m.m.

Løkpai i Apulia
Serien er i fem deler og Bo Hagström åpner langt nede på hælen av Italias støvel, i Apulia.

Vi starter i kystbyene Bari og Brindisi der folkeslag og stormakter som for lenge siden er borte, en gang satte sitt preg på matlagingen. Noe som fortsatt merkes på det man får på tallerkenen. Når f.eks. den svenske vinbonden Barbro Guaccero i Apulia lager sin løkpai,
låner hun noe både fra arabere og romere.

I havnebyen Gallipoli blir et levende fasolari-skjell til en lekker matbit, hentet rett ut av antikkens greske kjøkken. Skikken med å spise rå skalldyr var vel innøvd her allerede for mer enn to tusen år siden.

På grønnsakmarkedet gnir torghandleren en brødbit inn med en moden tomat. Det har han lært av spanjolene som hersket her på 1500-talet. Slik går trådene på kryss og tvers mellom Middelhavets folk.

Svensk dokumentarserie i fem deler (2004)
Originaltittel: Solens mat
Produsert av: Sveriges Television AB
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57