Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 13. desember 1998 kl 19.00 Adventstid: "Svart senker natten seg"

Adventstid: \"Svart senker natten seg\"

NRK1 søndag 13. desember kl 19.00
Adventstid: \"Svart senker natten seg\"

Helgener og hverdagshelter
I år faller Luciadagen på en søndag. Derfor er det kanskje mange som har gått glipp av det tradisjonelle Luciaopptoget. Om det ikke blir opptog i hvitt og med levende lys, så blir det i alle fall Luciasang i kveldens utgave av \"Adventstid\".
Markus (5) synger Luciasangen sammen med mamma, Elisabeth Ødegaard Widmer, i adventsstuen der hun og Rune Larsen samtaler med gjester som vet noe om Lucia og om å leve livet blant hverdagshelter.

Lussibrud
Folklorist Arne Bugge Amundsen forteller om de tre forskjellige tradisjonene som \"vår\" Lucia er et resultat av. Først Lucia som levde på 200-tallet og som etter sin dramatiske død ble gjort til en helgen. Så den nordiske varianten som kalles Lussibrud og er representert ved en pike med tente lys i en krone på hodet.
- Lucia var ifølge legenden en kvinne som kjempet og døde for det hun trodde på, sier Rune Larsen.

Hjelpearbeider Petter Skauen fra Kirkens Nødhjelp gjør dette jordnært og levende ved å fortelle om hverdagshelter i Nicaragua, i kamp for sine liv og sine rettigheter. Rolig, men engasjert forteller han om dramatiske begivenheter fra eget og andres liv, til ettertanke og utfordring i adventstiden.
Julekrybben er på plass, og Oslo Gospel Choir synger dagens julesang \"Jeg er så glad hver julekveld\".
NRK1 søndag kl 19.00

Bilde
Tredje søndag i advent er selveste Luciadagen. Elisabeth Ødegaard Widmer har tatt med seg sønnen Markus (5) for å synge Luciasangen og snakke om helgener og helter.
(NRK-foto: Ole Kaland)

Egenprodusert religiøst program
Programledere: Rune Larsen og Elisabeth Ødegaard Widmer
Ved: Bjørg Honerud og Kristin Norseth
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf 23 04 78 53