Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 3. oktober 1999 kl 17.30 Halleluja!

Halleluja! (ttv)


NRK1 søndag 3. oktober kl 17.30
Halleluja!

Majoren tar farvel med gata

- Jeg savner gata og menneskene der allerede, sier Njål Djurhuus. Etter 14 år som sjef for arbeidet blant uteliggere og narkomane i Urtegata har han akkurat sluttet for å bli informasjonssjef i Frelsesarmeen. Men kona Erna har overtatt ledertrøya i Urtegata. I kveld møter du begge i \"Halleluja\" sammen med artisten Morten Arnesen.
Njål Djurhuus ble kjent over hele Norge under tv-innsamlingen til Frelsesarmeen i 1995. Men Erna har stort sett holdt seg i bakgrunnen. Hun liker det best slik.
- Han Njål er mye bedre til å prate og snakke med journalister enn jeg er, sier hun med et lite smil. Nå blir det imidlertid andre boller. Jobben som assisterende styrer i Urtegata krever sitt også i forhold til journalister og oppmerksomhet utenfra. Derfor valgte hun å hoppe uti det og sa ja til å være med i \"Halleluja\" sammen med Njål.

Vil jobbe frivillig
- Jeg har allerede meldt meg som frivillig. Så hvis de kan bruke meg til noe på fritiden der nede, så stiller jeg opp, sier Njål Djurhuus og titter bort på den nye sjefen i Urtegata. Hun smiler tilbake og mener at de nok skal klare å finne på noe som den ferske informasjonssjefen kan henge sine fingre i.
- Men jeg er veldig nøye med at jeg ikke har noe med ledelsen av stedet å gjøre lenger, understreker Njål.
- Jeg vil ikke at noen skal føle at jeg går der som en syvende far i huset og \"passer på\".
Erna og Njål Djurhuus kom til Urtegata i 1985. Den gang var senteret lite brukt av \"gatefolket\" og arbeidet lavt prioritert av Frelsesarmeen sentralt. Ildsjeler var allerede i gang med å blåse liv i Urtegatas gamle glør (her har vært drevet arbeid siden slutten av 1800- tallet), og da Erna og Njål kom, tok det skikkelig fart.

140 000 matpakker
I dag brukes Urtegata av omtrent alt som er av hjemløse og rusmisbrukere i Oslo. De tørre tall for 1998 viser 140 000 matpakker delt ut, 120 000 varme måltider servert, 11 000 klesvasker og 11 000 dusjer. Det sier alt både om behov og funksjon.
Å lede et slikt arbeid blant rusmisbrukere krever mer enn de fleste av oss er villige til å gi. Man må være tilgjengelig døgnet rundt, må svelge unna utallige skuffelser, må kunne møte og håndtere vold og kjeft. Ingen drømmejobb, med mindre du er som Erna og Njål.
I samtale med programleder Kjell Erik Moen møter du to mennesker som har valgt å leve livet for andre - og som aldri kunne tenke seg livet annerledes. Som Njål Djurhuus selv sier:
- Jeg har lært mer om livet på disse 14 årene i Urtegata enn i hele resten av livet til sammen.

Sørlandets rockeprest
Kveldens artist i \"Halleluja\" trekker gjerne fulle hus når han reiser rundt på Sørlandet. Men i resten av landet er Morten Arnesen fortsatt en godt bevart hemmelighet, selv etter tre meget solide Cd-utgivelser. Det blir det kanskje slutt på etter søndagens program? Presten og rockeren fra Sørlandet er uansett vel verdt et bekjentskap.

NRK1 søndag kl 17.30

Bilder (Via Scanpix/Internett)
1. Frelsesmajorene Erna og Njål Djurhuus er gjester hos Kjell Erik Moen på søndag.
(Foto: Scanpix)

2. Sørlandets Morten Arnesen får vise seg fram for hele landet i søndagens \"Halleluja\".
(Foto: Scanpix)

Egenprodusert religiøst program
Programleder: Kjell Erik Moen
Ved Bjørg Kittelsen og Marion Klaseie
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53