Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. mai 2001 kl 19.20 Ut i naturen: Norge på langs på hesteryggen

Ut i naturen: Norge på langs på hesteryg


NRK1 tirsdag 1. mai kl 19.20
Ut i naturen: Norge på langs på hesteryggen

På hesteryggen fra Lindesnes til Nordkapp

- ?n gang i livet bør man gjøre noe utenom det vanlige, mente bonden Lars Hamarsbøen fra Geilo. Sammen med Olaf Brenno la han ut på den 4000 kilometer lange turen Norge på langs på hesteryggen. I Ut i naturen i kveld kan vi følge med på turen.

Klokka 10.00 den 14. april år 2000 står Lars Hamarsbøen og Olaf Brenno på Lindesnes med en utvalgt hesteflokk klare og retter blikket mot nord. Går alt bra, vil de den 23. september ri inn på Nordkapp etter 4000 kilometer langs brusende kyst, over blånende fjell og gjennom grønne daler.

Norske hester
Med på turen er alle de tre norske hesterasene: dølahesten, fjordingen og nordlandshesten. Islandshesten er også en selvskreven deltaker. Under marsjen vil det vise seg hvilken hest som egner seg best for denne turen - den stø og sterke dølahesten, den folkekjære fjordingen, den utholdende nordlandshesten eller islandshesten med sitt spesielle, ryttervennlige ganglag.

Ganske snart kommer det imidlertid frem at det ikke er rasen det kommer an på, men individet. Det er viktig å velge ut hester med godt gemytt, med god vilje, som er våkne, selvstendige og som ikke gir opp så lett.

Grundige forberedelser
Når man skal ri Norge på langs, er det ikke bare å hoppe i sadelen og trave i vei. I tre år har Lars Hamarsbøen planlagt turen. Men mange av planene måtte justeres og endres på den lange veien. Et av de momentene det knyttet seg mest spenning til, var Olaf Brennos helsetilstand. For en tid tilbake ble han rammet av Parkinsons sykdom, og nå er de to spente på om han klarer brasene på den fem måneder lange turen.

Det er dessuten ikke bare de fysiske anstrengelsene som skal takles. Også samspillet de to imellom underveis kan bli en bøyg. Mye skal diskuteres og avgjørelser tas - som valg av rute og beite, og hvordan skjøtte helse og komfort for både to- og firbente.

NRK1 tirsdag kl 19.20
Blir også sendt i morgen

Naturprogram fra NRK Faktaavdelingen
Ved Hallgrim Ødegård
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. Lars Hamarsbøen og Olaf Brenno tar seg over en elv i Finnmark. (Foto: Hallgrim Ødegård)
2. Lars Hamarsbøen med Nordkapp i bakgrunnen. (Foto: Hallgrim Ødegård)
3. Olaf Brenno ble for en tid tilbake rammet av Parkinsons sykdom. Det knyttet seg derfor en viss spenning til om han kunne fullføre den strabasiøse rideturen. (Foto: Hallgrim Ødegård)
4. Ridefølget er kommet til Drag i Nordland. (Foto: Hallgrim Ødegård)