Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 2. november 2000 kl 20.00 Sofies verden: Den mystiske hunden

Sofies verden: Den mystiske hunden (ttv)


NRK1 torsdag 2. november kl 20.00
Sofies verden (5:8)

Tilbake til renessansen

På sin reise gjennom historien er Sofie og hennes lærermester Alberto Knox i kveld kommet til renessansetiden, som startet i Italia på 1400-tallet. Kveldens episode inneholder noen av seriens mest storslåtte scener og lar oss ta del i denne gullalderen for kultur, filosofi og vitenskap.

Renessanse betyr \"gjenfødelse\", og det var gjenoppdagelsen av den klassiske antikke kulturen som var utgangspunktet for idéstrømningene i denne epoken. Individet og vitenskapen stod i sentrum, og dette var en tid for nye oppfinnelser, oppdagelsesreiser og ikke minst for kunstnerisk oppblomstring. - Vi er kommet til eksperimentenes og de store spørsmålenes tid, forteller Alberto.

Sofie får blant annet møte tidens store kunstnere, Leonardo da Vinci og Michelangelo, astronomen Copernicus, sjøfareren Vasco da Gama og dikteren Willam Shakespeare. Og hun treffer unggutten Giovanni, som er en tro kopi av klassekameraten Georg...

Om serien
Spillefilmen og tv-serien etter Jostein Gaarders internasjonale bestselger er tidenes hittil største løft i norsk film. Produksjonen er et samarbeid mellom NRK Drama og Filmkameratene med regi av Erik Gustavson. Filmen er solgt til 219 land, og tv-serien er allerede solgt til selskaper i 50 land.

Her følger vi Sofie (Silje Storstein) på hennes eventyrlige reise i tid og rom for å finne svar på livets gåtefulle spørsmål. Hennes læremester på ferden er den mystiske Alberto Knox (Tomas von Brömssen). Hun får være med på de store historiske begivenhetene gjennom 2400 år og møter de store filosofiske tenkerne, fra antikkens Hellas, middelalderen, renessansen, den russiske revolusjon og fram til moderne tid.

Tv-serien ble innspilt parallelt med spillefilmversjonen og er med sine åtte halvtimelange episoder en mer omfattende versjon av Jostein Gaarders roman. Her blir vi bedre kjent med 14-åringen Sofie og hennes daglige tilværelse med skole og kamerater, samtidig som hennes reise gjennom filosofiens historie går mer i dybden.

Novellekonkurranse
I forbindelse med tv-premieren inviterer NRK Drama i samarbeid med Verdikommisjonen og Aschehoug forlag alle landets tiendeklassinger til å delta i en novellekonkurranse der de skal skrive en fortsettelse på \"Sofies verden\". Innleveringsfristen er 20. desember 2000, og det blir delt ut tre priser på henholdsvis 5000, 3000 og 2000 kroner.

NRK1 torsdag kl 20.00

Dramaserie fritt basert på Jostein Gaarders bok
Produsert av NRK Drama i samarbeid med Filmkameratene AS
Regi: Erik Gustavson
Manus: Petter Skavlan
Produsent: Oddvar Bull Tuhus
Utøvende produsent: Anne Birte Brunvold Tørstad
Foto: Kjell Vasdal
Klipp: Anne Andressen
Musikk: Randall Meyers
I rollene bl.a. Silje Storstein, Tomas von Brömssen, Andrine Sæther, Bjørn Floberg, Edda Trandum Grjotheim, Nils Vogt, Ingar Helge Gimle, Kjersti Holmen og Minken Fosheim
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

\"Sofies verden\" på internett:
http://www.nrk.no/drama/sofie/
http://www.sol.no/sofiesverden/< BR>
Bilder
I renessansens Italia møter Sofie (Silje Storstein) unggutten Giovanni (Arne Haakenaasen Dahl). (NRK-foto: Olav Dahl)

Sofie (Silje Storstein) og Alberto (Tomas von Brömssen) møter Michelangelo (Eindride Eidsvold). (NRK-foto: Olav Dahl)