Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 3. april 1999 kl 12.35 Gullballen

Gullballen (t)


NRK1 påskeaften lørdag 3. april kl 12.35
Gullballen

Den store fotballdrømmen

Han har en stor drøm, 12 år gamle Bandian fra den lille landsbyen Makono i Guinea i Afrika. Som så mange andre gutter i den alderen ønsker han å bli profesjonell fotballspiller.
\"Gullballen\" er en fargerik eventyrfilm spekket med spenning, tempo, fotball, humør og musikk. Den handler om fotballglede i dagens Afrika og om de fleste gutters store drøm, uansett nasjonalitet eller hudfarge. Det er en fantastisk fotballfilm for alle med hjerte for verdens største idrett.
- Filmen forteller at selv om vi her i Norge lever helt forskjellig fra de som bor på landsbygda i Afrika, så er vi egentlig ganske like. Det fastslo en pike på 12 år etter premieren her i landet.

Bushens raskeste dribler
Bandian eller \"Markonos turbo\", som han blir kalt, deler døgnet mellom skole, arbeid og fotball. Han er bushens raskeste dribler, og den lokale trollmannen har spådd ham en lysende framtid.
Bandians fotballtalenter bringer ham til storbyen, der han blir tatt opp på en kjent fotballskole. Etter flere måneder med hardtrening og mange forviklinger, ender han opp med en læringskontrakt hos en fransk toppklubb. Bare 12 år gammel forlater han hjemlandet for å bosette seg i en annen verdensdel. Når en afrikansk gutt får en slik sjanse, må han gripe den...

Markert seg på 90- tallet
Afrikansk fotball har markert seg sterkt på 90-tallet. Etter at Roger Milla og Kamerun spilte seg til kvartfinalen i VM i 1990 har afrikansk fotball fått mange tilhengere. Og i 1997 gikk Nigeria helt til topps under OL i Atlanta.
Salif \"Domingo\" Keita som spiller Karim, treneren på fotballskolen, er en av Afrikas store fotballegender. Han kommer opprinnelig fra Mali, men reiste tidlig til Frankrike for å søke lykken som fotballspiller. Etter flere suksessrike år i franske og spanske toppklubber, fikk han i 1970 utmerkelsen \"Le Ballon d\'Or\" (Gullballen) som Afrikas beste fotballspiller.

Rolleliste:
Bandian Aboubacar Sidiki Soumah
Karim Salif \"Domingo\" Keita
Bechir Bithar Habib Hammoud
Fanta Mariam Kaba
Bouba Aboubacar Koita
Madame Aspirin Agnes Soral
NRK1 lørdag kl 12.35

Bilder (to motiver via Scanpix/Data-tv/NTB)
12 år gamle Bandian fra Afrika er bushens raskeste dribler. Hans store drøm er å bli profesjonell fotballspiller.

Fransk-guineansk spillefilm fra 1994
Regi: Cheik Doukouré
Originaltittel: Le Ballon d\'Or
I hovedrollene: Aboubacar Sidiki Soumah, Salif \"Domingo\" Keita, Habib Hammound
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123