Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 4. mars 2008 kl 20.10 Dokumentar: Sharia-retten er satt

Sharia – islamsk lov i praksis

Dommer Isah leder en sharia-domstol i Zamfara, Nigeria. (Foto: BBC)
Dommer Isah leder en sharia-domstol i Zamfara, Nigeria. (Foto: BBC)
I enkelte vestlige land vurderer myndighetene å tillate muslimske befolkningsgrupper å innføre egne domstoler (sharia). Hvordan virker sharia, islamsk lov, i praksis? Hvordan fungerer et slikt rettssystem sammenliknet med et sekulært rettsvesen som hos oss?

En del britiske muslimer virker for at sharia-lover skal innføres i Storbritannia. Uformelt har i en tid sharia-lover som vedrører skilsmisse, arv og familiekonflikter vært fulgt der. De samme muslimene vil nå at sharia skal praktiseres parallelt med det britiske lovsystemet.

Men i Vesten ser mange på sharia som undertrykkende og brutalt fordi straffemetodene kan omfatte steining for utroskap og lemlestelse for tyveri.

Side om side
I dokumentaren skal vi til Zamfara nordøst i Nigeria, en stat der hausafolket bor. Zamfara ble islamisert gjennom en jihad ("hellig krig") tidlig på 1800-tallet. I denne delen av Nigeria ble sharia-domstoler gjeninnført for seks år siden.

Fra før har denne staten et legalt system basert på det britiske, og i de seks årene sharia har vært praktisert parallelt med dette, har myndighetene vurdert hvordan de to systemene fungerer side om side med hverandre.

Konflikt og sjokk
Zamfara er altoverveiende muslimsk, men da sharia ble innført, kom det til voldelige konfrontasjoner mellom kristne og muslimske grupperinger i området.

BBC-reporteren får innpass hos sharia-dommer Isah i Zamfara. Dommeren er uttalt og tydelig når det gjelder å forklare hvordan domstolen virker. Reporteren overværer flere domsavsigelser som gir god innsikt i sharia i praksis. Det er til tider sjokkkerende. Ikke minst domstolens reaksjoner overfor kvinner. Dokumentaren stiller spørsmål ved om Storbritannia har noe å lære av sharia.

Britisk dokumentar (2007)
Originaltittel: Inside a Sharia Court - This World
Produsert av: BBC World
Kontaktperson Programinformasjon: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no