Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 29. november 1999 kl 21.05 Folkets århundre: Murens fall

Folkets århundre: Murens fall (ttv)


NRK2 mandag 29. november kl 21.05
Folkets århundre (25:26) Murens fall

Nederlag for kommunistene i øst

Det begynte så smått på et skipsverft i Gdansk i Polen. Med en vital elektriker med navnet Lech Walesa i spissen, gikk arbeiderne ved verftet til protestaksjoner mot landets kommunistiske diktatur. I løpet av få år falt hele Østblokken fra hverandre.
I hele den vestlige verden så man utover i 80-årene med vantro på det politiske drama i øst. Som ild i tørt gress spredte demokratibevegelsen seg fra land til land. Jernteppet ble bokstavelig talt klippet i stykker og solgt på svartebørs. Partipamper som i mange år hadde terrorisert sine medborgere, ble jaget fra gård og grunn. Aldri hadde så mange diktaturer falt, på så kort tid, med så lite blodsutgytelser.
Polen, Tsjekkoslovakia, Ungarn, Romania, Øst- Tyskland og til slutt selveste Sovjetunionen. Som dominobrikker falt de råtne regimene over ende og ble erstattet med noe som i hvert fall tilsynelatende så ut som demokratisk valgte forsamlinger.
Det kommunistiske sammenbrudd i Øst- Europa fikk sin endelige manifestasjon ved Berlinmurens fall 9. november 1989. Den forhatte muren hadde siden 1961 delt Berlin i to. En godt bevoktet 45 kilometer lang murkoloss som effektivt sperret østtyskerne inne i en slags nasjonal husarrest.
I kveldens program får vi se opptak fra verftet i Gdansk, fra tiden med unntakstilstander i Polen, fra regimenes sammenbrudd i Ungarn og Sovjetunionen.

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i. Produksjonen er en av BBCs mest påkostede gjennom tidene. Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over
hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.
BBC har brukt fire år på å produsere de 26 delene. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. BBC har også hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
En meget lang rekke innflytelsesrike personer og vanlige mennesker er intervjuet om historiske hendelser. De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK2 mandag kl 21.05
Tidligere sendt NRK1 22.2.99

Bilde (Via Scanpix/Data-tv/Internett)
Dietmar Passenheim fra tidligere Øst-Tyskland var Stasi-informant med base på den østtyske jernbanen.

Britisk dokumentarserie i 26 deler
Produsert av BBC i samarbeid med WGBH
Originaltittel: People\'s Century
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123