Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 10. mars 2002 kl 20.10 Lonely Planet: New Zealand

Spennende New Zealand

New Zealand har også varme kilder, som her i Rotura.
New Zealand har også varme kilder, som her i Rotura.
Lonely Planets reisende reporter Ian Wright oppdager at New Zealand er en spennende kombinasjon av fantastisk natur, eldgammel maorikultur og halsbrekkende ekstremsport. Han får også oppleve så vel varme kilder som isbreer på 3000 meters høyde.

Etter en lang flytur lander Ian endelig i Auckland, og neste dag lærer han byen å kjenne på "kiwi-vis" - ved å klatre ned en tretten etasjers skyskraper. Kiwifrukten vokster nemlig på en klatreplante.

Vel nede på jorda igjen låner han en scooter og drar på bysightseeing, og om kvelden tar han for seg nattelivet med blant annet jam session i salongen på Kuger.

Dykking og besøk hos maoriene
Ian setter kursen for Matauri Bay som ikke er noe vanlig dykkerparadis. Stedet er kanskje best kjent som det siste hvilested for Rainbow Warrior, Greenpeace-skipet som ble senket av franskmennene i 1985.

Han er også blitt invitert til maoriene - New Zealands urinnvånere - i Raffaty. Utenforstående kan bare besøke en Marai - kirken og det sentrale samlingssted i ethvert maori-samfunn - ved å bli invitert. Når Ian kommer, må han gjennomgå en seremoni som skal avgjøre om han er venn eller fiende.

Ekstremsport
Queenstown er verdens ekstremsport-hovedstad. Vakkert beliggende ved innsjøen Wakatipu, og omringet av fantastiske fjellkjeder er Queenstown et populært reisemål. Mange av turistene som kommer hit, kan som Ian ikke motstå fristelsen til å prøve strikkhopping. Men det finnes også andre og enda dristigere øvelser.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.


Britisk reiseserie
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilde
New Zealand har også varme kilder, som her i Rotura.