Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 22. juni 2001 kl 20.55 Niern: Citizen Ruth

Midt i abortstriden

Når Ruth Stoops blir tatt for sniffing, blir det oppdaget at hun er gravid. Hun forespeiles en mildere straff hvis hun går med på å ta abort, og plutselig er hun havnet midt i den amerikanske abortstriden. Både aborttilhengere og -motstandere engasjerer seg i saken.

Ruth Stoops (Laura Dern) befinner seg nederst på den sosiale rangstigen - en kvinne som ikke har mer å tape. Familien vil ikke vite av henne, hun er hjemløs og uten arbeid. I tillegg ruser hun seg.

Etter at hun for n’te gang blir arrestert for sniffing, må hun belage seg på å sone en fengselsstraff. Hun får imidlertid kommer for dagen at hun venter barn, får hun presentert et alternativ av en dommer: Dersom hun oppsøker en lege som kan "ta hånd om problemet", kan hun få en mildere straff.

Samme kveld støter hun på en gruppe abortmotstandere som lover å støtte henne hvis hun velger å bære fram barnet. Men det skal vise seg at de ikke bare har edle motiver. Uten å involvere Ruth planlegger de å bruke henne i sin kampanje mot fri abort.

"Laura Dern gjør som vanlig en solid og troverdig jobb som det enfoldige sniffervraket i en film som imponerer med sin usminkethet og realisme," skrev Dagbladet da "Citizen Ruth" hadde norsk kinopremiere.

Amerikansk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Citizen Ruth
Regi: Alexander Payne
I rollene: Laura Dern, Swoosie Kurtz, Kurtwood Smith, Mary Kay Place, Tippi Hedren og Burt Reynolds
Pressekontakt:Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53