Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 15. mai 2005 kl 19.45 Med spionkamera blant bjørner

Bjørnens hemmelige liv

En ung, liten brillebjørn ser rett i kamera. (Foto: John Downer Productions/BBC Worldwide)
En ung, liten brillebjørn ser rett i kamera. (Foto: John Downer Productions/BBC Worldwide)
Bjørnen er et av de mest populære dyrene. Likevel har vi begrenset kunnskap om hvordan den lever. Inntil nå. I denne dokumentaren er det benyttet små og skjulte spesialkameraer for å komme nært innpå forskjellige bjørnearter i deres dagligliv.

Utstyrt med godt kamuflerte spesialkameraer plassert på strategiske steder, har man klart å observere bjørner i deres naturlige omgivelser. Programmet gir et unikt innblikk i bjørnenes liv, slik de oppfører seg i sitt eget nærmiljø.

Vi treffer blant annet kjempepandaen, verdens mest sjeldne bjørn. Den meget sky skapningen lever i de høytliggende bambusskogene i Sentral-Kina. Pandaen er nå fredet, men dens skinn er fremdeles ettertraktet på det illegale markedet.

Svartbjørnen henger ikke like høyt i kurs, og det kan selvfølgelig skyldes at den er blant de mest vanlige typene. I dette programmet blir det mer om både denne og dens hvite "fetter", isbjørnen.

Dessuten blir det sjeldne opptak av brillebjørnen (Andesbjørnen) som lever i Sør-Amerika, faktisk den eneste bjørnearten som lever i denne verdensdelen. Visste du at brillebjørnen er inspirasjonen til vår alles kjære Paddington?

De norske kommentarene er ved Hanne Cecilia Aass.

Innkjøpt naturprogram fra BBC Worldwide (2004)
Originaltittel: Bear-Spy in the Woods
Produsent: John Downer
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 32/92 01 55 79,