Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 1. august 2007 kl 21.30 Niern: En mann gikk av toget

Klassiker med Spencer Tracy

John J. MacReedy (Spencer Tracy) kommer som en fremmed til den lille byen Black Rock i 1945.
John J. MacReedy (Spencer Tracy) kommer som en fremmed til den lille byen Black Rock i 1945.
I denne filmklassikeren fra 1955 møter vi Spencer Tracy som John J. MacReedy, en én-armet fremmedkar som ankommer den lille byen Black Rock en varm sommerdag i 1945. Denne dagen er første gangen toget stopper i byen på flere år.

MacReedy ser både etter et hotellrom og en lokal japansk bonde, Komoko, som viser seg å være død. Byens innbyggere er ikke direkte vennlige mot den fremmede. Han blir først møtt med et taust fiendskap, etter hvert med direkte trusler og mobbing og til slutt med større og større grad av vold.

Det går opp for MacReedy at han ikke får lov til å forlate Black Rock. Byens "big boss", Reno Smith (Robert Ryan), står bak drapet på Komoko. Han har et sterkt hat mot japanerne, og nå er han også ute etter å ta livet av MacReedy.

MacReedy må kjempe mot byens bøller, en forræderisk lokal kvinne (Anne Francis) og til slutt Smith selv for å beholde livet.

Om filmen
Regissøren John Sturges fikk sin første Oscar-nominasjon for denne filmen som har originaltittel "Bad Day at Black Rock". Sturges er ellers mest kjent for spenningsfilmer som "Gunfight at the OK Corral", "The Magnificent Seven" og "The Great Escape".

Spencer Tracy ble Oscar-nominert for femte gang, og ble utropt til beste mannlige skuespiller under filmfestivalen i Cannes og av The New York Film Critics. Robert Ryan, Lee Marvin og Ernest Borgnine leverer også solide rolleprestasjoner som Spencer Tracys onde fiender.

Manusforfatteren Milliard Kaufman ble også Oscar-nominert, denne gangen for andre gang. Den første fikk han for sitt forrige manus, "Take the High Ground".

Filmen er vist tidligere.

Amerikansk thriller (1955)
Originaltittel: "Bad Day at Black Rock"
Regi: John Sturges
Med: Spencer Tracy, Robert Ryan, Anne Francis, Dean Jagger, Walter Brennan, Ernest Borgnine, Lee Marvin
Pressekontakt: Inger Larsen, tilf 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no