Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 5. februar 2005 kl 20.10 Profil: Et år med Ian McKellen

En stor skuespiller på film og scene

Den britiske skuespilleren Ian McKellen (Foto: Poorhouse International)
Den britiske skuespilleren Ian McKellen (Foto: Poorhouse International)
Den britiske skuespilleren Ian McKellen (1939-) er antagelig best kjent for norsk publikum for rollen som Gandalf i filmen "Ringenes herre". Men i hjemlandet Storbritannia, og også internasjonalt, er han en profilert skuespiller og Shakespeare-tolker. I dokumentaren følger vi Ian McKellen et helt år, i arbeid, på turné og hjemme.

Programmet åpner med et møte med Ian McKellen bak scenen i et teater i West End, hvor han nettopp har spilt den siste forestillingen av "Dødsdansen". Ferden går videre til hans hjem i Londons Docklands, til nye opptak av "Ringenes herre" i New Zealand og en promoteringstur for filmen med Liv Tyler og Orlando Bloom. I tillegg blir vi med bak kulissene i forbindelse med utdeling av BAFTA og Oscar, og til Leeds og Dublin hvor opptakene av hans nye film "Asylum" foregår. Det blir også en rørende reise til Ians gamle stemor i nærheten av Morecombe Bay.

Vi møter en åpen og ærlig kunstner som snakker om kravene i forbindelse med internasjonal berømmelse, tankene han har om det å bli eldre, sin homofile legning, sitt politiske engasjement og det å være skuespiller både på film og teaterscenen.

Ian McKellen forteller selv at en av grunnene til at han ble skuespiller var fordi han hadde hørt at han kunne møte homofile innenfor britisk teater. – Og det stemmer helt. Takk og lov for det. Jeg kom etter hvert inn i en verden som ikke var normal. Jeg kom inn i en verden hvor folk var harmoniske i sin seksualitet, sier Ian McKellen.

Britisk dokumentar (2004)
Originaltittel: "The South Bank Show" "A Year in the Life of Ian Mckellen"
Produksjon: Poorhouse International
Regi: Matt Cain
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83/98 87 50 78