Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 13. mars 2001 kl 20.55 Niern: Kameliadamen

Niern: Kameliadamen (t)


NRK2 tirsdag 13. mars kl 20.55
Niern: Kameliadamen

Garbo som Kameliadamen

Greta Garbo opplevde en av sine største triumfer både kunstnerisk og økonomisk med George Cukors storslåtte filmatisering av Alexandre Dumas d.y.\'s berømte roman \"Kameliadamen\". Romanen som kom ut i 1884, handler om kurtisanen Marguerites brennende kjærlighetsforhold til den unge, uskyldige Armand.

Garbo spiller her den vakre Marguerite Gauthier. Hun kommer fra beskjedne kår, men skal med tiden bli kjent som La Dame aux Camélias - Kameliadamen - en av de mest strålende kurtisanene i Paris. Marguerite blir underholdt av den rike og mektige baron Varville (Henry Daniell).

Bittersøt kjærlighet
Etter mange innbringende, men kjærlighetsløse år, stjeler Armand (Robert Taylor) hennes hjerte. Han er en vakker, men litt naiv ung mann som ikke skjønner hva som har gjort henne til en velstående kvinne. Armand er like tiltrukket av Marguerite som hun av ham. Hun er til og med innstilt på å gi avkall på et liv i luksus for Armands skyld.

Men Armands far (Lionel Barrymore) trygler Marguerite om å gi opp sønnen siden han vet at hennes skandaløse fortid kan ødelegge hans fremtid. Marguerite innser den smertelige sannheten og sender Armand bort. Men Armand vil ikke gi opp sin elskede så lett - selv ikke når hun får tuberkulose.

Et suksessprosjekt
Greta Garbo ble Oscar-nominert for sin innsats i \"Kameliadamen\", og filmen ble en stor suksess. Likevel skulle Garbo bare komme til å medvirke i tre filmer til før hun trakk seg tilbake fra filmverdenen i 1941.

Alexandre Dumas d.y.\'s \"Kameliadamen\" er filmatisert en rekke ganger.

NRK2 tirsdag kl 20.55

Amerikansk spillefilm fra 1937
Originaltittel: Camille
Basert på Alexandre Dumas d.y.\'s roman \"La Dame aux Camélias\" fra 1848
Regi: George Cukor
I rollene: Greta Garbo, Robert Taylor, Lionel Barrymore
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41 (anne.marie.astad@nrk.no)

Bilder
1. Greta Garbo som kurtisanen Marguerite Gauthier i \"Kameliadamen\" fra 1937.

2. Marguerite Gauthier (Greta Garbo) faller for den unge vakre Armand (Robert Taylor) - og han for henne.