Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 12. november 2007 kl 19.55 Faktor: Varmt hjerte - frossen kebab

Gatekjøkken på Nordpolen

NRKs Elisabeth Brun og Kazem Ariaiwand (Foto: Linn Therese Amundsen).
NRKs Elisabeth Brun og Kazem Ariaiwand (Foto: Linn Therese Amundsen).
Gjennom snøføyka på Svalbard durer en knallrød kassebil. Bak rattet sitter iranske Kazem Ariaiwand (48). Han skulle ha vært kastet ut av landet for lenge siden, men asylsøkerfristaden Svalbard ble hans redning.

Nå er Kazem innesperret der på fjerde året, men han smiler, takket være kebab-bilen "Røde isbjørn". Bilen er en gammel amerikansk militærbil som han har fått lakkert knall rød.

Savner familien
Kazem er fast bestemt på å klare seg. Han savner familien, men han gir ikke opp. – Hvis jeg klarer å starte gatekjøkken her på Nordpolen, da kanskje jeg klarer å være glad…

Fikk nei i Norge
Det er fire år siden Kazem kom til Svalbard. Han fikk ikke oppholdstillatelse i Norge, dermed måtte han si farvel til den voksne sønnen sin som fikk lov til å bli. Kazem fryktet at han aldri ville få se sønnen sin igjen dersom han reiste til Iran. Derfor pakket han vinterjakka og dro til Svalbard. Han ville bo så nær sønnen som mulig. Kazem valgte å leve alene i frihet, framfor å leve illegalt i Norge.

Den arktiske øygruppa er norsk territorium, men internasjonal sone. Hvem som helst kan slå seg ned uten pass eller visum. Men friheten har sin pris.

Kulde og mørketid
Klimaet på Svalbard er hardt og ugjestmildt. Øygruppa har seks måneder med mørketid, og temperaturen kan krype helt ned til minus 40 grader. Det finnes ikke sosialhjelp eller et godt utbygd helsevesen. Blir Kazem alvorlig syk, må han sendes til fastlandet. Da risikerer han å bli deportert.

Kazem får ikke besøke sønnen på fastlandet uten visum. Nå er det tre år siden han så sønnen sist. Men han gir ikke opp å søke. Imens holder han tankene okkupert med planene om å starte Svalbards første rullende gatekjøkken. Det skal vise seg å by på flere utfordringer. Vil han klare det?


Programansvarlig: Elisabeth Brun, tlf: 47 65 40 87
Kontaktperson: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no