Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 30. september 2001 kl 19.45 Soria Moria

Hjemkomst og hemmeligheter

Håvard (Ivar Nørve) har bekymret seg mye for Ragnhild (Marit Østbye) og er glad for å få henne hjem fra sykehuset (NRK-foto: Ole Kaland)
Håvard (Ivar Nørve) har bekymret seg mye for Ragnhild (Marit Østbye) og er glad for å få henne hjem fra sykehuset (NRK-foto: Ole Kaland)
I forrige episode av Soria Moria så vi at Lille Erling kom tilbake og foreslo for Trosten at de skulle kjøpe Soria Moria sammen. Slik gikk det likevel ikke for de to halvbrødrene.
Håvard slet med savnet av Ragnhild på sykehus og druknet som vanlig sorgen i alkohol, mens han skjelte ut alle og enhver.


I kveldens episode er Magnus blitt midlertidig bestyrer for Soria Moria. Ragnhild kommer endelig hjem, og Håvard lager en fest for henne. Han stuller rundt henne og er redd for at hun skal få tilbakefall.

Biri tror at Siljes barn kan være hans og forsøker å overtale henne til å ta abort. Det er ikke fritt for at Silje kan trenge noen gode råd i en så alvorlig situasjon. Hun snakker med Ragnhild og får et annet perspektiv på ting når Ragnhild forteller henne en godt bevart hemmelighet....

Om serien
Dramaserien Soria Moria går i høst inn i sin siste sesong på NRK1 og kan se tilbake på faste seertall på rundt en halv million hver uke. Den karakterbaserte familieserien er inspirert av Kittelsens trolske landskap og tar utgangspunkt i det norske, mystiske og eventyrlige. Sammensatte personligheter med hver sin historie danner utgangspunkt for handlingen.

Kråkeslottet Soria Moria heter i virkeligheten Villa Fredheim og ligger ved Krøderen i Buskerud. Huset, som rager 40 meter til værs, ble bygd på slutten av 1800-tallet og har blant annet gjort tjeneste som feriested, skole og hotell. I dag rommer det verdens eneste eventyrmuseum. Store deler av opptakene til serien er gjort utendørs under skiftende årstider ved Semsvannet i Asker, i Maridalen og i Nordmarka.

I serien har Soria Moria i mange år fungert som bygdas møteplass. Det er her alle feirer dåp, konfirmasjon og bryllup, her holdes dansemoro og sankthansfest. Stedet ble bygd av bygdas store sønn Store-Jørgen, som ble skutt av tyskerne under krigen. Siden er det drevet videre av hans yngste datter Ragnhild (Marit Østbye) og hennes mann Håvard (Ivar Nørve).

Men det er Ragnhilds nevø Lille-Erling (John Sigurd Kristensen) som har arvet Soria Moria, og han selger det til et tysk firma som vil bruke stedet som jaktslott for sine forbindelser. Dermed føler Ragnhild og Håvard at hele deres livsverk er truet.

Hver episode er på 45 minutter og rommer en avsluttet historie, selv om det er visse tråder som følges gjennom hele serien.

Den symfoniske musikken er spesialskrevet av Egil Monn-Iversen og blir framført av Kringkastingsorkestret.

Egenprodusert dramaserie
Skuespillere: Henrik Mestad, Erik Nøst Odland, Ivar Nørve, Marit Østbye, Anne Ryg, Tuva Norum, Per Christian Ellefsen, Tove Heyerdahl, Mads Jørgensen, Bab Christensen, John Sigurd Kristensen, Sverre Solberg og Tone Danielsen
Idé og opplegg: Jesper Halle, Andreas Markusson og Bitte Monn-Iversen
Manus: Jesper Halle, Andreas Markusson, Peder Udnæs, Bror Hagemann, og Nils Fredrik Dahl
Regi: Petter Fastvold, Christian Brym, Eli Skolmen Ryg, Berit Nesheim, Per Bronken, Tor M. Tørstad og Sirin Eide
Prosjektleder: Bitte Monn-Iversen
Pressekontakt: Elisabeth Burø, 23 04 98 41

Bilde
Håvard (Ivar Nørve) har bekymret seg mye for Ragnhild (Marit Østbye) og er glad for å få henne hjem fra sykehuset (NRK-foto: Ole Kaland)