Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. august 2000 kl 22.00 Herskapelig

Herskapelig (ttv)


NRK1 onsdag 30. august kl 22.00
Herskapelig (8:9)

Besøk på et drømmeslott

For første og eneste gang i løpet av denne serien skal vi bli med Toppen Bech utenlands. Ikke så langt riktignok, bare til Steninge slott utenfor Stockholm.

På dette slottet er den norske skuespilleren Linn Stokke dronning. Hun og mannen, Atle Brynestad, har kjøpt stedet for 30 millioner svenske kroner, og ekteparet har klare planer for Steninge slott. Stedet som tidligere huset grever og dronninger, skal forvandles til et nordisk kunst- og kultursenter.

\"En doft från den fina varlden\"
Slottets byggherre, Carl Gyllenstierna, var en mann med visjoner. Steninge slott er omkranset av en fransk, symmetrisk barokkpark. Og spredt ut over 4000 mål ligger blant annet en luksus-stall, gartnerboligen, en badstu like diger som en hovedbygning på en storgård og en av Sveriges aller fineste låver med en grunnflate på 2000 kvadratmeter, bygget i 1873.
Inne i slottet kan vi se at sengen på det dyprøde soverommet til riksenkedronning Hedvig Eleanora (1636- 1715) står ferdig oppredd med kongeblå fløyelshimmel. Og den ovale matsalen er møblert med karolinske gyllenlærstoler og funklende prismekroner.

Carl Gyllenstierna
Gyllenstierna bygget slottet som en morgengave til Anna Maria Soop, som han giftet seg med i 1706. Men det skal ha vært enkedronning Hedvig Eleanora han egentlig elsket. Han startet som kammerherre for henne - og endte som greve og hennes elsker.

NRK1 onsdag kl 22.00
Sendt første gang 16.3.98

Bilde
Steninge slott (Foto: NTB)

Egenprodusert underholdning
Ved Toppen Bech og Eva Marie Gransæter
Programleder Toppen Bech
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)