Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 3. januar 2010 kl 19.50 Stein Baggers bedrag

En mann med to ansikt

Jeanette Lorenzen var økonomidirektør i Stein Baggers bedrift IT Factory. (Foto: DR)
Jeanette Lorenzen var økonomidirektør i Stein Baggers bedrift IT Factory. (Foto: DR)
Stein Bagger var bodybuilder og reiseguide. Så ble han direktør og levde et liv i luksus, med yacht i millionklassen og luksuriøst sommerhus i Frankrike – inntil luftslottet falt sammen og avslørte svindel, løgn og manipulering.

Forretningskometen Stein Bagger overbeviste alle om sin suksess. Han var en mester i å selge og skape tillit. Men han skapte også splid blant medarbeiderne, og kontrollerte virksomheten med jernhånd mens han utførte sitt bedrag. Hvordan kunne dette skje? Hvorfor var det ingen som grep inn?

Forretningseksperten
Stein Bagger ble ansatt som ny direktør i IT Factory i 2001. Han påsto at han hadde en Master fra Edinburgh Business School, men ingen sjekket hans CV. Stein Bagger tok aldri en utdannelse. Hans karriere som forretningsmann omfattet allerede i 2001 fem konkurser og tvangsoppløste selskaper

Bedrageriet
Asger Jensby og Stein Bagger startet sammen det Nye IT Factory. Stein Bagger var overbevisende, og styreformannen hadde blind tillit til sin administrerende direktør.
Bagger var suksessfull utad også. Han giftet seg med eiendomsmegleren Anette Uttenthal, og hadde luksushjem i Frankrike. Samtidig var IT Factory en komet i dansk næringsliv og fordoblet sin omsetning årlig.

Flukten
Der er fest i Bellasenteret i København. Toppen av dansk næringsliv er samlet for å hylle årets virksomhet. IT Factory vinner flere priser, og det er økonomidirektør Jeanette Lorenzen som mottar prisene på direktørens vegne. Men direktøren er på flukt. Stein Bagger er gått under jorden, og få dager senere erklæres IT Factory konkurs.
I de kommende dagene opprulles én av Danmarks største forretningsskandaler i nyere tid. Stein Bagger er i dag siktet for bedrageri for 831 millioner kroner.

Dansk dokumentar 2009
Original Tittel: Baggers Bedrag
Produsert av: DR
Pressekontakt:Nathalie Sprus23044575/90 94 27 08
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no