Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 8. mai 1999 kl 20.45 Underholdningsmaskinen

Underholdningsmaskinen (ttv)


NRK1 lørdag 8. mai kl 20.45
Underholdningsmaskinen (5:6)

Om lek og konkurranse

Fredrik Skavlan inviterer til en mimrestund om diverse typer konkurranser, leker og quiz-programmer som NRK har servert det norske folk gjennom 40 år.
I studio har han besøk av Knut Bjørnsen, som i senere år har vært selve inkarnasjonen av ro og myndighet i kunnskapskonkurransen \"Kvitt eller dobbelt\".
Denne programserien fikk en enorm popularitet på 60-tallet, med lektoren Gunnar Haarberg som programleder. Den gangen kunne en deltaker vinne hele 10.000 kroner.

Gresk mytologi
På 80-tallet kom planene om å starte en ny runde med \"Kvitt eller dobbelt\", og da med Knut Bjørnsen som programleder. Vinnersummen steg til 48.000 kroner.
Alle deltakerne hadde imponerende kunnskaper om et spesielt emne, men noen røk ut tidlig på grunn av nerver, eller jernteppe som man sier. En som derimot imponerte norske seere stort var rengjøringsassistenten Gunvor Bjåland Skaugen, som i 1985 vant 48.000 kroner i emnet \"gresk mytologi\".
Vi møter henne hos Fredrik Skavlan i kveld.

Kunnskaper, regler og premier
Tande-P. hadde i 1993 besøk av en liten fyr på tre år, som visste navnet på samtlige bilmerker. \"Fellali\" var favoritten. Den samme lille tassen kunne også koble riktig flagg til riktig land.
I dag er Lars Erik Pedersen ni år, og han er også en av gjestene til Fredrik Skavlan i kveld.
Alle konkurranser har regler, og i kveldens program får vi se en sekvens hvor diverse programledere prøver å forklare forskjellige innfløkte regler. Det er ikke alltid så enkelt.
Når det gjelder premier har NRK vært mer kreativ enn raus. Villaer og luksusbiler har ikke vært blant premiene til lisenskanalen.

Dommerne
\"Kontrapunkt\", \"Kvbitt eller dobbelt\", \"Holmgang\", \"Bit for Bit\" og \"Munnkurven\" - alle disse programmene har en dommer, og denne spesielle dommerstanden får også en egen sekvens. Det blir også tid til et lite gløtt på kjendislek-programmene, for eksempel \"Noteknekk\".
Og Fredrik Skavlan spør seg om det ikke er noen grense for hva folk gjør for penger og berømmelse.

NRK1 lørdag kl 20.45

Egenprodusert underholdning
Ved Nina Matheson og Axel Hveding
Programleder Fredrik Skavlan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83