Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 25. oktober 2008 kl 19.55 "Nordkaperen" seiler i Indonesia

Karikatur-trøbbel og kurvmøbler


"Nordkaperen" seiler i Indonesia: Asbjørn Kløvedal får se hvordan kurvmøbler blir laget på Java. (Foto: Mikael Ib Hansen, DR)
Muhammed-tegningene publisert i Jyllands-Posten gjorde situasjonen vanskelig for det danske skipet på seilas i Indonesia.

Etter å ha hatt noen fine dager i Sundastredet kom "Nordkaperen" til det nordvestlige hjørnet av Java, men nå skulle det bli landligge for skuta. Da Muhammed-tegningene ble publisert, kunne de ikke seile med dansk flagg. Derfor dro de tilbake til Jakarta og satte "Nordkaperen" på land.

På Java dro de inn gjennom det vulkanske landskapet og inn til en gammel kinesisk landsby. Vi får høre historien om hvordan dansken Benny Jensen, som har javanesisk kone, startet en kurvmøbelfabrikk. Javaneserne har lange tradisjoner både med kurvfletting og batikk.

Verdens største sjøfartsnasjon
På Java lå det nederlandske kolonirikets maktsentrum på 1600-tallet. Da var Nederland verdens største sjøfartsnasjon. Det Ostindiske kompaniet ble rike på krydderhandel. Det har vært mange frihetskriger i Indonesias historie. Landet ble selvstendig i 1949.

Pressefrihet er ingen selvfølge
Else Marie møter den kontroversielle sjefredaktøren Harymurti for å snakke om pressefrihet. Han er sjefredaktør i Tempo, som er et slags Newsweek. I Indonesia lever journalistene farlig og blir utsatt for sjikane. Her er pressefriheten viktig å kjempe for.

Da forholdene hadde roet seg ned, fortsetter kapteinen og mannskapet reisen mot Bali, og Kløvedal kommenterer Muhammed-tegningene som var årsak til krisen.

Om serien
Troels Kløvedal besøkte Indonesia på sin første jordomseiling på 70-tallet. I 2006 dro han tilbake, og vi får oppleve livet til sjøs, den fargerike indonesiske kulturen og den imponerende naturen i det sørøstasiatiske farvannet.

I seks tv-programmer har han utforsket Indonesias øyer, hovedstaden Jakarta, landets fryktinngytende vulkaner, eksotiske dyre- og planteliv, dets fascinerende folkeferd og kultur - og ikke minst de mange dansker som i tidens løp har valgt å slå seg ned i Indonesia.

Kløvedal forteller også levende om Indonesias historie fra islams inntreden på 1200-tallet og frem til i dag.

De som er ombord
Besetningen på Nordkaperen består av sønnen Asbjørn (8), datteren Gurli Marie (25), hustruen Else Marie og styrmann Thomas, som har seilt med Troels på verdenshavene i seks år.

På turen i Indonesias farvann har de med seg kameramannen Mikael Ib fra og lydmannen Paul fra Danmark Radio, som begge må sies å være på sitt livs opplevelsesreise.

Dansk dokumentar i seks deler (2006)
Originaltittel: Kløvedal i Indonesien (4:6)
Produsert av Danmarks Radio
Kontaktperson: Berit Ekholdt, tlf 23 04 94 50 / 997 97 743
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no