Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 26. mai 2007 kl 23.15 Nattkino: Adaptation

Veien fra bok til film

Charlie Kaufman (Nicolas Cage) sliter med skrivesperre. (Foto: Columbia Pictures)
Charlie Kaufman (Nicolas Cage) sliter med skrivesperre. (Foto: Columbia Pictures)
Etter filmer som "Being John Malkovich" og "Human Nature" er det klart at manusforfatter Charlie Kaufman har mange originale tanker i hodet sitt. Og i "Adaptation" er han selv hovedperson. Rollen er tolket av Nicolas Cage som også spiller hans tvillingbror.

Charlie er besatt av å lage gode filmmanus, samtidig som han er paranoid, ofte deprimert, sosialt utilpass og redd for å ta kontakt med kvinner.

To ulik brødre
Nå skal han skrive manus til dokumentarboken "Orkidétyven", men han får prestasjonsangst og nærmest skrivesperre. Boken er forfattet av Susan Orlean (Meryl Streep), og handler om John Laroche, en lidenskapelig orkidéjeger med et fascinerende syn på livet.

Så dukker Charlies tvillingbror Donald opp. Donald er Charlies rake motsetning, et høyrøstet, overfladisk party-dyr med overdreven selvtillit og drag på damene.

Donald har bestemt seg for også å begynne å skrive og melder seg på et skrivekurs. Etterpå leverer han et klisjéfylt manus om en seriemorder, som han faktisk greier å hale i land et sjusifret beløp for.

Charlie på sin side kommer langsomt i gang med sitt manus, som han etter hvert skriver seg selv inn i – med vekslende hell.

Fascinert
Charlie er fascinert av Susan - til og med forelsket i henne selv om han bare har sett henne på omslaget av boka. Han avtaler et møte med forfatteren, men er altfor nervøs til å treffe henne ansikt til ansikt.

I stedet sender han den langt mere selvsikre broren sin....

Om filmen
Både Charlie Kaufman og boka om "orkidétyven" er virkelig. Det samme er forfatteren Susan Orlean.

Både filmen og Cage og Streep vant flere priser, blant annet av Chicago Film Critics Association 2002, Golden Globe 2002 og Toronto Film Critics Association 2002.

Filmen er sendt tidligere.

Amerikansk svart komedie (2002)
Originaltittel: "Adaptation"
Med Nicolas Cage (Charlie/Donald), Meryl Streep (Susan Orlean), Chris Cooper (John Laroche), Brian Cox (Robert McKee), Cara Seymour (Amelia)
Regi: Spike Jonze
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 info@nrk.no