Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 18. april 2007 kl 22.30 Migrapolis: Begrenset frihet

Dyrt å skille seg ut

Nasra Ali Omar er en somalisk jente som er oppvokst i Harstad, og hun har mye nordnorsk kraft i seg (Foto: NRK)
Nasra Ali Omar er en somalisk jente som er oppvokst i Harstad, og hun har mye nordnorsk kraft i seg (Foto: NRK)
Det kan koste dyrt å skille seg ut. Gruppepress, moralisme, jantelov og misunnelse kan prege et fellesskap. I kveld møter vi tre personer som stikker seg fram og utfordrer miljøet de tilhører.

Den kritikerroste regissøren av filmen "Izzat" Ulrik Imtaz Rolfsen, har stått fram i norske medier denne vinteren, og tok et oppgjør med det han kaller "ukultur" i det norsk-pakistanske miljøet. "Etterretningsvesenet" i det pakistanske miljøet, som befinner seg i Oslos gater i form av drosjer, trikker, busser og vaskehjelp, følger godt med og sladrer om andre. – Ungdommer i miljøet er livredde for å være seg selv, sier han. Folk tør ikke å stå fram og vise hva de driver med, fordi det vil påvirke familiens gode navn og rykte.

Han sier at det finnes et gap mellom det norske og det pakistanske samfunnet, som ikke er lett å hoppe over. – Pakistanere i Norge kommer fra et landsbymiljø, og kulturen er forbundet med veldig mange tabuer som er i direkte kontrast til hvordan man lever i Norge. Fristelsen er derfor stor for å gjøre ting som det sladres om.

Somalisk kvinnelig trommis
Nasra Ali Omar er en somalisk jente som har vokst opp i Harstad. Hun ler høyt, snakker med bred nordnorsk dialekt, er aktiv i klatreveggen og er trommis i et band med bare menn. Ikke akkurat en beskjeden jente med tildekket hår og lavmælt lynne. I Nord-Norge kunne hun være seg selv uten at noen stilte spørsmål, verken fra somalisk eller norsk hold.

- I Oslo må jeg legitimere hva og hvorfor jeg gjør som jeg gjør både overfor det somaliske miljøet og overfor nordmenn. Jeg synes ikke alltid det er så lett å ta drosje når jeg møter en somalisk sjåfør som ser på meg, og spør om jeg er fra Somalia. Noen ganger har det hendt at jeg har løyet bare for å slippe å svare på hvor i Somalia jeg kommer fra, hvem min mor og far er, hvilken klan jeg tilhører og så videre. Det spiller ingen rolle for meg! Jeg vil bare være Nasra, ta drosje, betale og bli ferdig med det, sier Nasra.

Bygdedyret
Humørbonden Geir Styve har valgt å gjøre den tradisjonelle gården sin om til en aktivitetsgård med villsauer og hester med slips.Dette ble møtt med stor skepsis i Geirs hjembygd Hjelmås utenfor Bergen, hvor de er vant med tradisjonell gårdsdrift. Sladder og baksnakking ble en del av hverdagen.

Bygdedyret våknet til live da nye og utradisjonelle virkemidler for å tjene penger ble tatt i bruk. I dag tar Styve et oppgjør med det han kaller "bygdedyret på bygda", og reiser rundt for å fortelle hvordan man kan kverke dette dyret som gjør at enkelte må gi tapt, og flytter fra hjemstedet sitt.

Flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63 veslemoy.hvidsteen@nrk.no
Pressekontakt: Inger Larsen , tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no