Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 27. desember 2001 kl 20.10 OL-quiz

Guttedrøm i oppfyllelse

Viggo Valle har fått sitt drømmeprogram på NRK1 med OL-quiz. (Foto: Henning Skjæret)
Viggo Valle har fått sitt drømmeprogram på NRK1 med OL-quiz. (Foto: Henning Skjæret)
Etter åtte kvalifiseringsrunder til OL-quiz på radio, starter nå finaleomgangene på fjernsyn. Viggo Valle er programleder og utspørrer. – Jeg gleder meg til tv-delen. Å få møte gamle idrettsutøvere og stille spørsmål om OL er helt maks, sier Valle og forteller at dette er en guttedrøm som har gått i oppfyllelse.

Valle kjenner de fleste fra ”Påskelabyrinten”, innringingsprogrammet på radio der han spør seg rundt i verden. Hver påske siden 1987 har han vært fast programleder der, og i 1999 tok han over fjernsynsprogrammet ”Billetten”.

Tv-delen av OL-quiz er på sju programmer, og den endelige finalen sendes dagen før åpningen av OL i Salt Lake City.

Audition på radio
Det er 16 fylkeslag som har kjempet seg frem til tv-finalene. - Radioprogrammene er blitt en slags audition der vi siler ut de beste. Da er også lagkameratene blitt bedre kjent og tryggere på hverandre. Det er en fordel når de skal på skjermen, sier Valle.

Deltakerne i første program er Troms/Finnmark med Bjørn Wirkola og Bjørn Indreberg på det ene laget, og Trøndelag med Ole Harald Kveli og Oddvar Brå på det andre laget.

- Det er absolutt en bra konstellasjon med Brå og Wirkola i det første programmet. De er to av våre største vinteridrettsutøvere gjennom tidene, sier Valle.

I det andre programmet møtes Hedmark med Ragnhild Bratberg og Arne Martinsen og Sogn og Fjordane med Ingvar Stadheim og Jostein Buene.

Oppgavene
Hvert program varer i 30 minutter, og oppgavene er mange og varierte. Først får deltakerne se to arkivkutt, etterfulgt av to spørsmål hver. Deretter blir det en bit-for-bit-oppgave der lagene skal avsløre hva som skjuler seg bak biten på kortest mulig tid.

Idrettsarkeolog Thor Passé Gahl (Pål Espen Kilstad) sin oppgave er å servere deltakerne en påstand fra OL-historien som de skal bekrefte eller avkrefte. Her kan det bli mange godbiter og de underligste fortellinger! Passé Gahl er i kulissene under hele programmet, men han er svært opptatt med mange andre ting enn det som har med konkurransen å gjøre. Blant annet bygger han nye papyrusbåter.

I neste oppgave presenterer en utenlandsk OL- utøver seg selv gjennom et videoopptak. Deltakerne kan når de vil stoppe videoen og gjette på hvem de har foran seg. Laget som svarer riktig, får se hele videoen hvor de helt på slutten får et ekstraspørsmål stilt av utøveren selv.

Besøk av en hemmelig gjest er neste post på programmet. På forhånd vet lagene at gjesten er en OL-deltaker, og gjennom ja- og nei-spørsmål skal de gjette seg frem til vedkommendes navn.

Den siste oppgaven er i ren Klassefest-stil, der deltakerne står på søyler og kjemper om være førstemann til 19 poeng. OL i Salt Lake City er det 19. i rekken, derav poengsummen. Når vinneren når toppen, tennes den olympiske ild!

Premien er en reise til OL i 2002 der vinnerne får ta med seg sine ledsagere.


Spørreprogram fra NRK Sør-Trøndelag
Programleder og utspørrer: Viggo Valle
Idrettsarkeolog Thor Passé Gahl: Pål Espen Kilstad
Prosjektleder: Henning Skjæret
Pressekontakt: Sabine Hammari, 23 04 99 18/90 18 36 10

Bilder
1.Viggo Valle har fått sitt drømmeprogram på NRK1 med OL-quiz. (Foto: Henning Skjæret)
2. Bjørn Indreberg og Bjørn Wirkola representerer Troms og Finnmark. (Foto: NRK)
3. Oddvar Brå og Odd Harald Kveli representerer Trøndelag. (Foto: NRK)