Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 23. desember 2007 kl 21.10 Hovedscenen: Grieg-galla 2007

En hyllest til Grieg


"Aldri spilt bedre" – dette mente anmelderne etter Leif Ove Andsnes’ framføring av klaverstykket Ballade under "Grieg-galla 2007". (Foto: Felix Broede, EMI)
En hyllest til Edvard Grieg fyller kvelden i "Hovedscenen". I selskap med noen av våre fremste solister – Andsnes (klaver), Mørk (cello), Gimse (klaver), samt Julian Rachlin (fiolin) – får vi kammermusikk fra "Grieg-galla 2007" i Bergen under sommerens festspill.

Galla-konserten var en av hovedbegivenhetene under Festspillene i Bergen denne gang. Ifølge anmelderne utgjorde Leif Ove Andsnes’ framføring av det ekstremt utfordrende klaverstykket Ballade konsertens absolutte høydepunkt.

Aldri spilt bedre
Det mollstemte stykket er som en storm av følelser. Grieg framførte det aldri offentlig, og Andsnes hadde fram til i sommer uttrykt sin vegring mot å gjøre det.

Da han først lot det stå til, skrev kritikerne at han "aldri har spilt bedre".

Rachlins fiolin
I konserten utgjør Julian Rachlins prestasjon i Griegs ildfulle tredje fiolinsonate et annet høydepunkt. Her blir Rachlin akkompagnert av Andsnes. De når nye "høyder av emosjoner og dynamikk", ifølge en av anmelderne. I stykket framhever Grieg pianoets plass, noe som tillater en musikalsk holmgang mellom de to utøverne – som på mesterlig vis bruker muligheten.

Kammer-musikalsk essens
Det andre norske solist-esset i konserten er Truls Mørk. Sammen med Håvard Gimse løfter han Griegs cellosonate i a-moll opp som et forbilde på intenst samspill – som er kammermusikkens essens.

Til dette kommer sopranen Kerstin Avemo i Solveigs sang ("Peer Gynt"). Bedre blir det ikke i et Grieg-år, med en storartet presentasjon av utøvere i verdensklasse. I den musikalske storstuen i komponistens fødeby.

Norsk musikkprogram fra NRK Kultur (2007)
Programleder: Arild Erikstad
Prosjektleder: Anne Røthing
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, info@nrk.no