Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 4. desember 2001 kl 22.30 Kunst nå

Møte med Gro Dahle

Forfatteren Gro Dahle (NRK-foto: Ole Kaland)
Forfatteren Gro Dahle (NRK-foto: Ole Kaland)
Forfatteren Gro Dahle bobler over av historier som hun bare må skrive ned. Hun mener at man ikke behøver å være mor for å skrive gode barnebøker, men det hjelper. Kunst nå har besøkt henne hjemme på Tjøme. Martin Asphaug er uten tvil den mest produktive norske regissøren innen film og tv-drama, men han bor og arbeider i Sverige. Kunst nå har også dratt til Danmark for å møte Ingvar Cronhammar, mannen bak gigantprosjektet ”Elia”.

Gro Dahle begynte som lyriker. I 1987 kom diktsamlingen ”Audiens”, og Gro viste tidlig sitt sprudlende overskudd. Diktene var fantasifulle og overraskende. Hun blir karakterisert som en naivistisk forfatter med et enkelt, nesten barnlig språk. Situasjonene er ofte absurde. Forfatteren viker ikke fra de mest makabre skildringer og trekker disse like gjerne inn i barnebøkene også, men gjør det alltid på en enkel og undrende måte. Gro Dahle får fram latteren og smilet hos oss.

I høst er hun aktuell med to nye bøker, fantasifortellingen ”Fem vinder over Tamalon” og ”Loop”. I ledige stunder tar hun også på seg skrivekurs for ungdom. – De har meldt seg ut av språket, oppgaven blir å få dem inn igjen, sier Gro Dahle.

Martin Asphaug
Den norske filmregissøren Martin Asphaug bor og arbeider i Sverige, hvor hans navn har vært å finne på kreditlisten for tv-serier som ”Skjærgårdsdoktoren”, ”Rederiet” og ”Zonen” for å nevne noen. I høst er han aktuell på NRK1 søndagskveldene med en kriminalserie basert på bøker av den kjente, svenske forfatteren Håkan Nesser. Serien handler om politiinspektøren Van Veeteren i Sven Wollters skikkelse, som løser kriminalgåter på sin egen underfundige måte. Det er en krimserie fri for biljakter og utenpåklistret action – stemning og fordypning er nøkkelordene. Serien var utrolig populær i Sverige da den ble vist der i fjor, med mer enn 2,5 millioner seere hver uke.

Ingvar Cronhammar
I Herning i Danmark har kunstneren Ingvar Cronhammar fått oppført en skulptur som er 32 meter høy og har en diameter på 60 meter. ”Elia” har til og med en innebygget flammekaster som den kontrollerer helt på egen hånd. Ingvar Cronhammar har laget en mastodont som lever sitt eget liv, og som ifølge kunstneren holder tilbake sine hemmeligheter. – For jo mer folk står med tungen ut av munnen og venter på flammen, jo mer sier den ”Gud vil jeg ei”. Den yter motstand, sier Cronhammar. Kunst nå har også sett på flere andre verk av Ingvar Cronhammar, som alle kjennetegnes av kald, hard og industriell estetikk. Men Cronhammar selv, hvis største forbilde er general Patton, er mest opptatt av melankoliens dårlige kår i dagens samfunn.

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Forfatteren Gro Dahle (NRK-foto: Ole Kaland)