Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 17. mai 2006 kl 23.55 Hodet over vannet

Sol, sommer – og dødsens alvor

Bjørn (Morten Abel) er barndomsvenn av nygifte Lene (Lene Elise Bergum) (Foto: Filmkameratene)
Bjørn (Morten Abel) er barndomsvenn av nygifte Lene (Lene Elise Bergum) (Foto: Filmkameratene)
I denne norske thrilleren er handlingen lagt til en vakker og isolert sørlandsøy, der det nygifte paret Einar og Lene koser seg. De er helt alene, bortsett fra Lenes barndomsvenn Bjørn som holder til i den andre hytta på øya. Alt oser av idyll, men det er utenpå…

En kveld avtaler guttene en fisketur. De kommer ikke tilbake før neste dag – forhåpentligvis med båten full av fisk. Alene i hytta får Lene (Lene Elise Bergum) uventet besøk. Det er Gaute (Reidar Sørensen), hennes tidligere psykolog og elsker, som kommer roende. Etter en strak uke på fylla, fordi kona har stukket av, er han nok en gang dritings og søker trøst hos sin tidligere kjæreste. Lene er standhaftig, men har likevel ikke hjerte til å sende ham på dør.

Elskovssyke Gaute klarer å få kledd av seg, og faller i dyp søvn i det nygifte parets dobbeltseng. Lene sovner på sofaen, og våkner ikke før hun hører skipsfløyten. Guttene er tilbake. Panikken slår henne når hun kommer på at Gaute ligger naken i dobbeltsengen. Einars (Svein Roger Karlsen) sjalusianfall er legendariske, og Lene vet at helvete er løs hvis han finner Gaute. Desperat prøver hun å vekke ham, men til ingen nytte. Han rører seg ikke – han er steindød.

Det rakner fullstendig for Lene. I vill panikk dytter hun liket ned i potetkjelleren under stuen, selv om det ikke er helt plass, og kjellerlemmen ikke går helt igjen. Einar kommer inn, og tråkker kraftig på kjellerlemmen. En skarp knekkende lyd høres. Gautes en gang så rake nakke er brukket tvers av, og han er om mulig enda dødere enn før.

Nå har de ikke bare et nakent lik i potetkjelleren, de har et nakent lik med brukket nakke. Et lik som i friskere stunder hadde vært Lenes elsker, og nå lå i samme hytte som Lenes notorisk sjalu ektemann. Hvordan i all verden komme seg unna dette?

I rollen som Lenes barndomsvenn møter vi Morten Abel.

Norsk thriller fra 1993
Regi: Nils Gaup
Med: Lene Elise Bergum, Morten Abel, Svein Roger Karlsen, Reidar Sørensen og Jon Skolmen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78