Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 28. mai 2000 kl 18.30 Newton

Newton (ttv)

NRK1 søndag 28. mai kl 18.30
Newton

Hester

I dag prøver Ole seg på hesteryggen, men hvordan skal han få hesten til å adlyde? En ekspert på hester forteller litt om det. Hvordan har tannkremen forandret seg? Og visste du at jojoen egentlig var et jaktredskap? Alt dette og mer til får du høre om i kveldens \"Newton\".

Newton har tatt turen til en gård i Maridalen i Oslo hvor det er mange hester. Ole prøver seg på hesteryggen, mens en ekspert på hester forklarer litt om hvordan man best kan få hesten til å adlyde rytteren. Dessuten har vi vært på hestehospitalet på Bjerke travbane der en hest får tannbehandling. Det er spesielt!

Ole undersøker hva tannkrem inneholder, og har vært på et museum for gamle tannpleieprodukter. Tannpastaen han smaker på fra før krigen er tydeligvis ikke velsmakende!

Jojoens historie begynte ved en tilfeldighet i jungelen og utviklet seg til å bli et leketøy både for barn og voksne. Det forteller i alle fall den håpløse lærervikaren Berit Larsen, som vi har møtt tidligere.

Hva skjuler seg i en ravklump
Man tar en klump rav med brunaktig, kjedelig utseende og sliper den. Dermed kan man komme til å finne insekter som tydeligvis kjempet for livet idet de ble innestengt i ravklumpen en gang for noen millioner år siden. \"Newton\" var heldig og fikk se en flue komme til syne da vi var med på å slipe en klump med rav på museene på Tøyen. Fluen er helt intakt - det er som om den levde i går.

Ut i verdensrommet
V skal ut i verdensrommet igjen. Denne gangen ikke langt unna, til Melkeveien, for å se på avstander mellom vår sol og de nærmeste planetene. Alt er relativt, og sett i det lyset, er det korte avstander vi snakker om.

Og så er det ny konkurranse og svar på den forrige.

NRK1 søndag kl 18.30

Egenprodusert populærvitenskapelig program fra Barneredaksjonen i NRK1
Programleder og forteller: Ole André Sivertsen
Regi: Trine Aune
Prosjektleder: Kirsti Asskildt
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53