Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 23. januar 1999 kl 18.55 Fra Ski til Amazonas

Fra Ski til Amazonas (ttv)

NRK1 lørdag 23. januar kl 18.55
Fra Ski til Amazonas

Norsk ungdom i Brasils jungel
I forbindelse med Operasjon Dagsverk-kampanjen i 1997 ble det arrangert en konkurranse blant norske skoleelever. Temaet var indianernes situasjon i Brasil.
En niende klasse fra Ski ungdomsskole vant konkurransen, og i august 1998 reiste fire 15-åringer inn i Amazonas dypeste jungel for å være noen dager hos en indianerstamme som heter Waiãpi.

Konkurransen
Året før laget klasse 9 A ved Ski ungdomsskole en video som de sendte inn til en konkurranse i regi av Operasjon Dagsverk. Den handlet om indianere og fordommer som folk har mot indianerne. De syntes selv at videoen var bra, men ble overrasket da de oppdaget at de hadde vunnet hele konkurransen.
- Det er svært få 15-åringer som får være med på en slik tur. Jeg kommer til å huske den resten av livet, forteller Karianne.
Og jeg som ikke en gang hadde tatt fly før, stråler Iselinn. Sammen med klassekameratene Johanne og Espen reiste Karianne og Iselinn til Brasil og inn i de dypeste regnskogene for å se hvordan indianerne virkelig har det.
I løpet av den ti dager lange hektiske turen måtte de blant annet sove flere netter i hengekøye ute i jungelen i hytter uten vegger.

Waiãpi- indianerne
Ferden gikk inn i regnskogen i Brasil, hvor de bodde hos Waiãpi- indianerne. Det bor cirka 500 av dem i Brasil, og det er bare litt over 25 år siden de kom i kontakt med storsamfunnet for første gang.
I Brasil regnes indianerne juridisk sett ikke som voksne, myndige personer. Det er det statlige indianerdepartementet, FUNAI, som er deres juridiske verge. Dette førte til at det var bare så vidt at de fire ungdommene fikk tillatelse til å besøke Waiãpi- land.
Johanne ble provosert av dette: - Jeg trodde indianerne hadde flere og større rettigheter enn de har. Derfor er det viktig at vi fortsetter med prosjekter som dem Operasjon Dagsverk holder på med, slik at vi kan gi dem en utdannelse og dermed også en mulighet til å kjempe for sine rettigheter.
I tillegg til å lære mye om hvordan det er å være indianer i Brasil, var det de personlige møtene som gjorde størst inntrykk. Å danse sammen med en landsbyens gjestmilde indianere til sanger de lagde til ære for femtenåringene fra Norge, var temmelig spesielt.
NRK var med på reisen til en annerledes verden - fra en vanlig ungdomsskole i Norge til regnskogen i Brasil.
NRK1 lørdag kl 18.55

Bilder elektronisk via NTB/Data-tv/Ineternett
Fire ungdommer fra Ski Ungdomsskole på besøk hos Waiãpi indianarne i Amazonas.

Egenprodusert dokumentar
Regi: Arild Fröhlich
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53