Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 30. september 2002 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Tango og breakdance i kulturjungelen


"Safari"s selvstendige reporterteam loser seerne trygt gjennom kulturjungelen. (f.v. Sven Erik Helgesen, Pål Bang-Hansen, Arild Jonsjord, Charlotte Thiis-Evensen, Ninja Benneche og Thor Oreld.) (NRK-foto: Ole Kaland)
En journalist i kunstnerisk tango, voksen hip hop-kultur, ungt talent i forfatterfamilien Hagerup, spennende arkitektur i Venezia og besøk hos et kunstnerpar med felles utstilling i Ålesund – alt dette står på menyen når ”Safari”s reportere inviterer til bords i kulturjungelen.

I serien ”Dominans” har kunstneren Ina Eriksen tatt utfordringen denne gang. Eriksen arbeider med både performance, video og foto. Som regel bruker hun dansen tango som utgangspunkt for kunstverkene sine, noe ”Safari”s journalist vil få merke med kroppen – hun blir instruert i tango med ingen ringere enn direktøren på Astrup Fearnley-museet som partner!

Hip-hop – også for voksne
Reporter Thor Oreld har møtt gutta i Atomic B-Boys, Norges ledende breakdance-crew. De skal avslutte ”Oktoberdans 2002” i Bergen med teater/breake-forestillingen ”Evolution of Style”. De er helt uenige i at hip-hop er en ungdomsgreie, og mener at kulturen er blitt voksen.

- Folk må ikke glemme at breakdance er dans, og ikke bare å snurre rundt på en hånd og glise til kamera, sier gutta, som ikke går av veien for noen halsbrekkende ”power-moves” selv.

Ung Hagerup med penn
Hilde Hagerup er tredjegenerasjonsforfatter i den skrivende slekten. Datteren til Klaus og barnebarnet til Inger har kommet ut med sin tredje ungdomsroman, og har fått status som forfatter på heltid. Å komme fra en slekt med forfattere krever kanskje sitt, men Hilde selv snakker helst om sine egne tanker og ideer. ”Safari” og reporter Marit Christina Lie møter henne på hjemstedet Onsøy i Østfold.

Arkitekturtrender i Venezia
Arkitekturbiennalen i Venezia har fått overskriften ”Next”, og forsøker å speile trendene innen arkitekturen de neste ti årene, slik de avspeiler seg i prosjekter og bygg som er under oppføring. Reporter Sven Erik Helgesen reiste til Venezia med Tarald Lundevall, som er arkitekt hos Snøhetta.

Ansikter og landskap
Pål Bang-Hansen har besøkt kunstnerne Sidsel Colbjørnsen og Ørnulf Opdal, som skal ha felles utstilling hos Galleri Haaken i Oslo. ”Safari” møter kunstnerparet på Godøy ved Ålesund, der de siste forberedelsene blir gjort før alt skal være klart. Tekstilkunstner Sidsel Colbjørnsen konsentrerer seg om ansikter i sine billedtepper, mens Ørnulf Opdal maler stemninger og lys fra landskapet på Vestlandet.

Om ”Safari”
”Safari” fortsetter som eneste kulturprogram i sitt slag på NRK1. De selvstendige reporterne skal lose seerne trygt gjennom kulturjungelen, enten det er i vårt eget land, eller i mer eksotiske farvann. Fortsatt satses det globalt, med videoreportere med hele verden som sitt virkefelt. Slik blir ”Safari” en spennende og fargerik reise i litteratur, bildekunst, musikk, teater, dans og design.

I høst tar også ”Safari”-journalist Charlotte Thiis-Evensen seerne med på en helt ny serie portretter – kalt ”Dominans”. Seks ulike samtidskunstnere kommenterer ”kulturjournalisten”, hver på sin helt spesielle måte. Og hvor finner vi Charlotte Thiis-Evensen? Midt i kunstverket!

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder: Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf: 23 04 98 41