Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 20. desember 1998 kl 20.30 På bølgelengde: Anne Lise Ryel møter Trygve Hegnar

På bølgelengde: Anne Lise Ryel møter Try


NRK1 søndag 20. desember kl 20.30
På bølgelengde

Menn og makt
Likestillingsombud Anne Lise Ryel valgte redaktør Trygve Hegnar som samtalepartner i \"På bølgelengde\". Hun ønsket å snakke med Hegnar om menn og makt.
- Mange har mer makt enn meg, men jeg innrømmer at jeg har makt i og med at jeg kan sette ting på dagsordenen i egenskap av å være redaktør for to publikasjoner, sier Trygve Hegnar.

Synlighet gir makt
Anne Lise Ryel mener at det ofte er de synlige maktmennene som får enda mer makt. De skaper så stor oppmerksomhet rundt seg selv og via pressen at de lett blir valgt til styreverv og headhuntet til jobber. Men det finnes også mange maktmenn som velger å være usynlige og øver stor autoritet på en stille måte, sier hun.
- Det er jeg enig i. Se på juristene som sitter og lager lover og regler. De har enormt mye makt, men er usynlige, mener Hegnar.
Anne Lise Ryel tar også opp temaet fallskjermer og fete lønninger og spør Hegnar om ikke dette har tatt helt av.
- Det kan virke urimelig og uforståelig for mange, men det er faktisk et marked for ledere, og det er få å ta av i Norge. Derfor blir det slik, sier Hegnar.

Hvor er kvinnene?
Anne Lise Ryel etterlyser flere kvinner i styreverv og ledende posisjoner.
- Det er for få å velge blant, mener Hegnar.
- Eller er grunnen at de er lite synlige? spør Ryel, som leder diskusjonen inn på hva som skjer når et karrierepar får barn. Og Hegnar svarer.
- Det er naturlig at kvinnen har lyst til å være hjemme og utøve den daglige omsorgen for barna, sier han. - Hun har tross alt født barna. Jeg beundrer også kvinnen for denne jobben, det er faktisk mye mer slitsomt å være hjemme med små barn enn å gå på jobben. Mange menn synes det er en lettelse å komme på jobb mandag morgen. Og jeg tror det er lenge til vi finner en stor hop av familiefedre som tar permisjon i stedet for kona, mener Trygve Hegnar.
NRK1 søndag kl 20.30

Bilde
Likestillingsombud Anne Lise Ryel og redaktør Trygve Hegnar diskuterer temaet menn og makt i \"På bølgelengde\". (NRK-foto: Barbara Halden)

Egenprodusert serie i 14 deler fra Kulturavdelingen
Pressekontakt Fjernsynets informasjonsavdeling: Anne Bekkevold, 23 04 89 56
Regi: Steinar Akerøi
Prosjektleder: Lilly Fritzman