Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 7. februar 2002 kl 19.30 Migrapolis

Glasstaket

Eksisterer det en usynlig barriere som hindrer kvinner og minoriteter i å få jobb eller gjøre karriere? Hvordan skal man bryte gjennom det som kan oppleves som et glasstak i arbeidslivet? I kveld møter vi en konserndirektør, en IT-student og en sivilingeniør som forteller om erfaringer med arbeidslivet og forventninger til fremtiden.

I det nye Telenor-bygget på Fornebu møter vi Gun Bente Johansen. Konserndirektøren sjekker byggearbeidene i det nye bygget som er klart til innflytting om tre uker. Hun forteller om veien opp karrierestigen, og at det har vært tøft mange ganger. Folk rekrutterer folk de kjenner. Menn rekrutterer menn. Det kan virke ekskluderende, forteller Gun Bente. Det handler om skjulte, ubevisste ting, mener hun. Hun er opptatt av å bygge nettverk rundt seg, men har ikke begynt å gå på jakt eller like fotball.

Studenten
På BI i Bærum studerer Fatou Sarr. Hun tror og håper at hun får jobb etter IT-studiene. Fatou har et navn med ”unorsk” klang, men kan ikke tenke seg å bytte for å ha større muligheter på arbeidsmarkedet. Når Fatou og medstudentene diskuterer fremtiden, er de uenige om kvotering av minoriteter i arbeidslivet er riktig vei å gå. En av studentene, Per Nicholas Barth, er bekymret. – Jo høyere utdanning, jo vanskeligere er det å få jobb, mener han.

Sivilingeniøren
- Jeg har vurdert å flytte til Dubai eller Storbritannia, sier Zeki Emin. Han er kurder og utdannet sivilingeniør, og har søkt over 1000 jobber uten å få napp. Akademikere med minoritetsbakgrunn har dannet en forening for å støtte hverandre. De møttes i køen på arbeidskontoret. I valgkampen kontaktet Zeki flere politikere for å fortelle om problemene med å få jobb. – De sa det var uakseptabelt, men hva jeg kan gjøre sa de ikke, forteller Zeki. Zeki vurderer nå å ta seg jobb på bilverkstedet til broren.

Reportere i denne utgaven av Migrapolis er Karyn Bennett-Lund, Chelliah Rajan og Hung Mai-Ba.

Egenprodusert flerkulturelt magasin
Prosjektleder Veslemøy Hvidsteen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83