Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 8. april 2001 kl 20.30 Herskapelig

Herskapelig (ttv)


NRK1 søndag 8. april kl 20.30
Herskapelig

Hotellet hvor Jostein Gaarder var grisepasser

Toppen Bechs ferd går denne gang til Hotel Mundal i bygda Fjærland, innerst i Fjærlandsfjorden, en av Sognefjordens mange armer. - Her jobbet Jostein Gaarder som ung. Både som grisepasser og som piccolo, forteller Toppen Bech. Jostein Gaarder er med som hennes gjest i kveldens program.

Med Jostedalsbreen som nærmeste nabo ble det tidlig lagt grunnlag for turisme i bygda Fjærland. Den 800 kvadratkilometer store breen har i alle år vært en av landets viktigste turistattraksjoner. - Mens vi sto ved foten av breen, revnet den, midt i kameralinsen. Jeg innrømmer at jeg hylte, sier Toppen Bech om denne litt uvanlige opplevelsen så sent i sesongen.

En eventyrlig pris
Hotel Mundal ble åpnet 29. juni 1891, og de stolte byggherrene og eierne var søsknene Mikkel, Per og Brita Mundal samt Britas mann Olaus Dahle og Britas halvbror Johannes. Byggearbeidene hadde tatt et år, og det ble et staselig bygg, faktisk et av Sogn og Fjordanes største. Det kostet 36 000 kroner å reise hotellet - en eventyrlig sum på den tiden!

Hotellet har siden vært drevet av samme familie. I dag har hotellet moderne komfort, utmerket mat, bibliotek, musikkrom, hall med peis og alle rettigheter. Av fasiliteter tilbys turistene sykler til leie, robåter, fjellturer, isbreturer og klatring. - Hotellet har morsomme interiører - jo, dette er rett og slett herskapelig, men i en litt annen form enn vi er vant til, sier Toppen.

Litt historie
Brita og Olaus fikk seks barn, døtrene Margit, Gudrun, Sunniva og Borghild samt sønnene Sigurd og Olaf. I 1935 kom Sigurd, som hadde utdannet seg til ingeniør og arbeidet på Færøyene, hjem og overtok driften av hotellet. På slutten av trettitallet økte turisttrafikken, og det trengtes flere rom. Sigurd fikk løftet taket i tredje etasje der det tidligere bare hadde vært loftsvinduer. Nå fikk disse rommene full takhøyde, og han fikk også lagt inn varmt og kaldt vann på alle rom. I 1939 ble hotellet ytterligere utvidet. Det ble laget større spisesal og ti nye gjestesenger i etasjene over. Så kom den andre verdenskrig. Hotellet ble stengt i fem år, men fortsatte driften straks krigen var slutt. Nå var det engelskmennene som dominerte turisttrafikken i Fjærland. I 1957 overtok søsteren Borghild ansvaret for driften. Hun giftet seg med Odd Orheim fra Bærum, som hjalp den amerikanske visepresidenten Walter Mondale med å finne sine norske røtter. Det var stor ståhei da Mondale besøkte hotellet i 1979. I 1982 døde Borghild Orheim. Ektemannen hadde gått bort fire år tidligere. Det ble datteren og siviløkonomen Marit Orheim Mauritzen som sammen med sin ektemann Sverre Mauritzen overtok hotellet. Fram til 1986 fortsatte hun å drive hotellet på \"hobbybasis\" i feriene sine. Inntil da hadde den eneste måten å komme til Fjærland på vært med ferje inn fjorden. Nå åpnet imidlertid den nye veien som går i tunnel under Jostedalsbreen til Skei i Jølster. Dermed krevdes plutselig en helt annen driftsform, og Marit sa opp jobben sin som kontorsjef ved Rogaland høyskolesenter i Stavanger og ble hotelleier på heltid.

I 1991 åpnet dronning Sonja Norsk Bremuseum i Fjærland, og i 1994 fikk bygda enda en ny veiforbindelse, denne gang til Sogndal. Sommeren 1996 ble \"Den Norske Bokbyen\" etablert i Fjærland, så i dag er også bygda et eldorado for bokelskere med en mengde bruktbokbutikker, antikvariat og bokkafeer.

NRK1 søndag kl 20.30
Tidligere sendt 9.2.00
Egenprodusert underholdningsprogram
Ved: Toppen Bech
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23 04 89 56 (anne.bekkevold@nrk.no)

Billedtekst:
Toppen Bech på omvisning i Fjærland med Sverre Mauritzen. (Foto: Klaus Kristensen)

Toppen Bech er i kveld på plass i Fjærland, Sogn og Fjordane, på Hotel Mundal. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)