Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 20. november 1999 kl 18.30 Smørøyet presenterer ANSUR

Smørøyet presenterer ANSUR (ttv)


NRK1 lørdag 20. november kl 18.30
Smørøyet presenterer ANSUR (3:7)

Svartedauden herjer i Norge

I kveldens episode av \"Ansur\" reiser Viktor tilbake til middelalderen. Vi møter han som storebror i en familie som rammes hardt av svartedauden. På skolen trekkes Viktor inn i skoleringen som den nye læreren Peter står bak.
Viktor har arvet farfarens magiske evner og kan reise i tid og rom. I kveldens episode befinner han seg i Bergen, og året er 1349. Det året kom svartedauden til Norge med et skip som anløp Bergen. Sykdommen spredte seg raskt over hele landet, og tallrike gårder ble lagt øde. Trolig overlevde bare en tredjedel av befolkningen. Vi møter Viktor som storebror i en familie der moren dør fra tre små barn.
Svartedauden var en pestepidemi som herjet i Asia og Europa på midten av 1300-tallet. Den artet seg som en bylle- og lungepest med blodstyrtninger og sterke smerter. Meget få overlevde sykdommen, og døden inntraff som regel i løpet av tre til fem dager.

Skoleringen
Den nye læreren Peter har startet en skolering for spesielt utvalgte elever. I forrige episode fikk Viktor være med Peter og skoleringen hans på tur. Men Viktor begynner å få mistanke om at Peter er en historieforfalsker. Som høvdingsønnen Tord har Viktor vært på vikingferd til Irland, og vikingene var langt fra så edle og heltemodige som Peter hadde sagt.
Sist så vi også at Maria ble borte, og at Truls tror det foregår mystiske ting på skolen. I farfars hus fant Viktor et brev med beskjeden: \"Merk deg ordet ansur\". Lærer Mangseth skal prøve å finne ut hva \"ansur\" betyr. Men så skjer det noe, og de blir avbrutt...

Om serien
Hovedpersonen i serien er 14 år gamle Viktor, som spilles av Arne Haakenaasen Dahl. Viktor bor sammen med mor (Marianne Krogness) og lillebror Johannes (Sindre Lunde Holbek). Far er borte - han skal visst være i Burma. Viktor hadde en farfar med helt spesielle evner. Mor er redd for at sønnen kan ha arvet bestefarens overnaturlige evner. Han får derfor ikke lov til å gå inn i farfarens hus som har stått avlåst siden han døde.
Viktor har også to gode venner: Kameraten Truls (Vegar Mikalsen) som er mer opptatt av detektiver enn av jenter, og Maria (Siri Anne Nilsen).
Handlingen i \"Ansur\" veksler mellom nåtid og fortid. Det begynner en ny lærer, Peter (Jørgen S. Langhelle), på skolen til Viktor. Læreren er en Rottefangeren fra Hameln-type - en forfører som lokker noen av elevene med på skumle ting. Han starter en skolering hvor spesielt utvalgte elever, deriblant Viktor, får være med. Viktor blir først fascinert, men han har evnen til å reise i tid og avslører etter hvert læreren som en skurk og historieforfalsker.

NRK1 lørdag kl 18.30

Bilder (via Scanpix/Internett)
1. I tredje episode av dramaserien \"Ansur\" skal vi se hvordan svartedauden herjet i landet vårt. Viktor (Arne Haakenaasen Dahl) er storebror i en familie der moren dør i denne fryktelige pesten. Bak: lillebror (Ruben Aleksander Langmo) og lillesøster (Live Fredslund Dølvik). Moren spilles av Kirsti Holm-Glad. (NRK-foto: Ole Kaland)

2. Parallelt med tidsreisene foregår også en handling i nåtiden. Her er Viktor sammen med lærer Mangseth (Kåre Kroppan). (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)

Dramaserie i sju deler fra NRK Fjernsynet, Barne- og ungdomsavdelingen
Manuskript: Terje Nordby
Regi: Tone C. Rønning
Prosjektleder: Chris Foss
Med bl.a. Arne Haakenaasen Dahl, Marianne Krogness, Jørgen S. Langhelle
Pressekontakt: Anne-Marie Astad, tlf 23 04 98 41