Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 31. juli 2003 kl 21.15 Marvin Gaye - En stjernes vekst og fall

Kongen av soul

Marvin Gaye har ikke bare kjærlighetsballader, men også politiske sanger på samvittigheten. (Foto: Sony Music)
Marvin Gaye har ikke bare kjærlighetsballader, men også politiske sanger på samvittigheten. (Foto: Sony Music)
Marvin Gaye brukte stemmen sin til mer enn kjærlighetsballader og romantiske duetter. Denne dokumentaren ser nærmere på mannen bak et av Amerikas viktigste politiske album: "What’s Going On?"

Dokumentaren tar spesielt for seg begynnelsen av 70-tallet frem til hans tragiske død i 1984, og bruker også konsertopptak for å fortelle historien om mannen som ga det unge svarte Amerika en stemme.

Motown
Født inn i en religiøs og fattig familie i 1939, ble Marvin Gaye sanger på heltid da han bare var 20 år. Med kontrakt på det legendariske svarte plateselskapet Tamla Motown, leverte han mange listetopper gjennom 60-årene. Sammen med artisten Tammi Terrell sang han en rekke duetter fram til hun døde i mars 1970. Marvin tok dødsfallet svært tungt. Han isolerte seg, og fattet interesse for psykologi, spiritualisme og politiske aktivister som Malcolm X og Dick Gregory.

Politisk engasjert
Våren 1970 ble Marvin introdusert for protestsangen "What’s Going On" av låtskriverne Al Cleveland og Renaldo Benson. Han likte umiddelbart sangen, men gjorde en del justeringer. Plateselskapet likte ikke den politiske tonen, og etter nesten ett år med krangling ble singelen til slutt utgitt. "What’s Going On" ble en kjempesuksess, og ikke lenge etter var albumet et faktum. Borte var kjærlighetsduettene, albumet var politisk og inspirert av det svarte Amerika anno 1970.

Marvin Gaye utviklet etter hvert både et alvorlig kokainforbruk som forsterket de psykologiske problemene han slet med. I 1984 ble han skutt av sin egen far etter en krangel.

Amerikansk produksjon
Originaltittel: What’s Going On
Kontaktperson: Niels Bierge
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96