Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 1. november 2000 kl 20.55 Barn av revolusjonen

Barn av revolusjonen (t)


NRK2 onsdag 1. november kl 20.55
Barn av revolusjonen

Frekk skrøne om Stalin

Vi befinner oss i Den kalde krigens barndom. En rødglødende ung kvinne, Joan Fraser, drømmer om revolusjon i sitt eget hjemland Australia. Hun skriver engasjerte brev til Josef Stalin, som lar seg sjarmere og inviterer henne til Kreml. Ni måneder senere føder hun en liten gutt.

Vi befinner oss i året 1949, og i Joan Frasers øyne er den kapitalistiske regjeringens kampanje mot kommunismen en krigserklæring. For henne er statsminister Menziers djevelen og Josef Stalin gud. Derfor nøler hun ikke med å takke ja til diktatorens invitasjon til Kreml.

Stalin faller omgående for Joans engasjement og levende vesen, og det ender med het elskov samme natt. Dette blir skjebnesvangert for diktatoren: Anstrengelsen blir for stor, og han dør av hjertestans. I nattens mulm og mørke fraktes Joan ut av Kreml og tilbake til Australia.

Fremtidshåp
Ni måneder senere blir Joe født, og slik Joan ser det, er hennes sønn håpet for fremtidens Australia. Han er jo den store Stalins avkom! Riktignok hersker det en ørliten tvil om farskapet, ettersom det viser seg at Joan rakk å havne i seng med den kyniske dobbeltagenten Nine umiddelbart etter Stalins bortgang. Hun planlegger likevel Joes karriere med det som utgangspunkt at han er sønn av Russlands hersker.

Fortvilet innser hun etter hvert at poden er temmelig holdningsløs som barn og ung, og når hans politiske gener endelig våkner til liv og han entrer den politiske arena, er det ikke helt på den måten Joan hadde tenkt seg.

Leker med dokumentarformen
\"Barn av revolusjonen\" kombinerer komedie og tragedie, fakta og fiksjon og er blitt en helt spesiell historie som beveger seg fra Den kalde krigens barndom frem til 90-årene. Regissør Peter Duncan leker med dokumentargenren og bruker fiktive intervjuer, fotomontasjer og historiske nyhetsklipp som virkemidler.

Filmen ble nominert til ni australske priser, blant annet for beste film, beste regissør og beste skuespiller (Judy Davis som spiller Joan)

Norsk presse var også begeistret. \"Revolusjoner fører som regel ikke til så gøyale historier, men denne filmen gjør det\", skrev Aftenpostens Per Haddal da filmen ble satt opp på norske kinoer i 1998.

NRK2 onsdag kl 20.55

Australsk spillefilm fra 1996
Originaltittel: Children of the Revolution
Regi: Peter Duncan
I rollene: Judy Davis, Sam Neill, F. Murray Abraham, Richard Roxburgh
Pressekontakt: Hilde Ljøen, 23 04 72 36 (hilde.ljoen@nrk.no)

Bilder
1. Richard Roxburgh har rollen som den politisk holdningsløse Joe. Her har han bråk med politiet.
2. Josef Stalin (F. Murray Abraham) dør etter en anstrengende elskovsnatt.